”Pandemi son iki yılda glokomun erken teşhis edilmesini engelledi” uyarısı

Türk Oftalmoloji Derneği, glokom konusunda uyardı. Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr.  Yalvaç,  ”Pandemi sebebiyle son 2 yılda glokomun erken teşhis edilmesinde büyük engeller yaşandı”, ”40 yaş üstü kişilerin özellikle ailesinde glokom öyküsü olan herkesin, göz kontrollerini yaptırması gerekiyor.” 

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç, 6-12 Mart tarihleri arasında tüm dünyada kutlanacak Dünya Glokom Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, pandeminin glokom hastaları için oldukça dezavantajlı bir dönem olduğuna dikkati çekti.

”Glokomun tanısı ve tedavisinde ciddi sorunlara yol açtı”

Pandemi sebebiyle son 2 yılda glokomun erken teşhis edilmesinde büyük engeller yaşandı. Toplumdaki izolasyon nedeniyle ve rutin muayenelerin azalması sebebiyle glokomun tanısında ve tedavisinde ciddi sorunlara yol açtı. Hastalarımıznı bu açığı hızla kapatması gerekiyor. Bu nedenle 40 yaş üstü kişiler özellikle ailede glokom öyküsü olan herkesin geç kalmadan, bir an önce göz kontrollerini yaptırmaları, tedavi almış glokom hastalarının ise tedavilerine eksiksiz şekilde devam etmeleri önemli.

”Türkiye’de 2 buçuk milyon hasta”

Türkiye’de 2 buçuk milyona yakın glokom hastası olduğu tahmin edilirken, her 4 hastadan yalnızca biri teşhis edilerek tedaviye geçilebiliyor. Geri dönüşümsüz görme kaybına yol açan ciddi bir toplumsal sağlık sorunu olan glokomun en önemli özelliği, hastaların büyük bir bölümünde belirti göstermeden sinsi şekilde seyretmesi ve geç teşhis edilmesidir.

Dünyada 80 milyon hasta

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı, dünyada körlük nedenleri arasında ikinci  sırada yer alıyor. Dünya Glokom Birliğinin rakamlarına göre, yaklaşık 80 milyon kişinin glokom hastası olduğu tahmin edilirken, 2040 yılında bu rakamın yaklaşık 112 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

Açık açılı sinsi glokom

Glokomun en sık görülen tipi açık açılı ya da diğer bir deyişle sinsi glokomdur. Özellikle anne, baba ve kardeş gibi birinci dereceden yakın akrabaların glokomlu olması, hastalığın aile üyelerinde görülme riskini 7 kat artırıyor. 

En sık rastlanılan bu glokom tipinde, hastalık genellikle farklı bir şikayetten ötürü göz muayenesine gelen hastalarda tesadüfen tespit ediliyor. Birçok hasta genellikle 40 yaşından sonra yakın görme bozukluğundan dolayı göz hekimine başvurduğunda göz tansiyon hastası olduğunu öğreniyor. 

Dar açılı glokom daha çok kadınlarda görülüyor

Daha nadir olan dar açılı glokom ise kadınlarda ve yüksek hipermetrop kimselerde daha sık görülüyor. Diyabet, göze ait nedenler veya başka sebeplerden uzun süreli kortizon tedavisi glokom için diğer risk faktörlerini oluşturuyor.

Uyku apnesi olanlar dikkat  

Glokom genelde yüksek göz içi basıncının bir sonucu olarak ortaya çıkmakla birlikte, bazı özel koşullarda normal hatta düşük basınçlarda bile glokom oluşabiliyor. Normal tansiyonlu glokom olarak adlandırılan bu tip, genellikle damarsal problemleri, düşük kan basıncı, gece uykuda nefessiz kalma (uyku apnesi) sorunları olanlarda görülebiliyor.

(Visited 32 times, 1 visits today)