Çocuklarda kırılan diş ”su veya sütte” muhafaza edilmeli

Travmalara bağlı diş yaralanmaları, bebeklikten genç erişkinliğe kadar sıklıkla karşılaşılan bir durum. Uzmanlar, travmatik diş yaralanmalarının dünyada en yaygın görülen hastalıklar arasında 5’inci sırada yer aldığının altını çiziyor.

Çocuk Diş Hekimi  Nurgül Demir,  çocuklarda düşme, kaza gibi travmaya bağlı diş kayıplarında neler yapılması gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

Kırılan diş su veya sütte muhafaza edilmeli

Okul çağındaki çocukların yüzde 25’inde dental travma öyküsü olduğu ve travmatik diş yaralanmalarının dünyada en yaygın görülen hastalıklar arasında 5’inci sırada yer aldığı biliniyor. Bu sayısal değerler de bize gösteriyor ki, travma kaynaklı diş kayıplarını önlemek için, herhangi bir diş yaralanması durumunda ne yapmamız gerektiğini bilmek gerekiyor.

Ağız bölgesinde meydana  gelen travmalarda diş tamamen yerinden çıkabilir ya da dişte kırık oluşabilir. Böyle bir durumda dişin veya kırık diş parçasının su veya sütte muhafaza edilerek, en kısa sürede diş hekimine götürülmesi  gerekir. Böylece yerinden çıkan diş eski konumuna yerleştirilebilir,  kırık diş parçası da yapıştırılabilir.  Travma anı ile diş hekimine gidilen zaman arasında harcanan süre ne kadar kısa olursa, uygulanacak olan tedavinin başarı oranı o kadar yükselir.

(Visited 7 times, 1 visits today)