Gece terlemesi neden olur?

Aşırı terleme sadece gün içinde değil gece ataklar halinde de gelişebiliyor. Aşırı sıcak havalar, aşırı ısıtılmış bir oda veya kalın bir yorganla örtünme gece terlemelerinin basit  nedeni olabiliyor.  Uzmanlar, ateş ve kilo kaybı eşlik etmediği sürece, gece terlemesinin hemen tetkik edilmesinin gerekli olmayabileceğini belirtiyor. Ancak,  yatak örtüsü ya da atlet değiştirmeyi gerektiren şiddetli gece terlemelerinin, değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor. 

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Okuturlar,  ateş ve kilo kaybı eşlik etmediği sürece gece terlemelerinin hemen tetkik edilmesinin gerekli olmayabileceğini, ancak ateş olmasa bile yatak örtüleri ya da atlet değiştirmeyi gerektiren şiddetli gece terlemelerinin, enfeksiyon veya kanser varlığı açısından değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi.

İlaçlar da yol açabilir

Gece terlemelerine,  yeni başlanmış olan reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar da yol açabilir.  Kullanılan ilaçların mutlaka göz önünde bulundurulmaları gerekmektedir. Zira ilaçlar, artan terleme ve gece terlemelerinin yaygın bir nedenini oluşturmaktadır.

Gece terlemesine sebep olabilen enfeksiyonlar 

Gece terlemesine ateş eşlik ediyorsa, nedeni bakteriyel ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar olabiliyor.  Gece terlemesine yol açan enfeksiyonları; ”Tüberküloz, Zatürre, Sıtma, Tifo, Kene, Covid-19, Brusella,  Kalp kapağı enfeksiyonları ve Kemik iltihabı” olarak sıralayabiliriz.

Endokrinolojik hastalıklar 

Endokrinolojik hastalıklar da hormonal etkenler nedeniyle gece aşırı terleme yapabiliyor.  Bu hastalıkları da ” Hipertiroidizm,  Şekersiz şeker hastalığı ve diğer nedenler ( Böbrek üste bezi tümörü, karsinoid sendromu, pankreas beta tümörlerinden köken alan bir tümör olan insülinoma ve vücudun yüksek seviyede büyüme hormonu üretmesi nedeniyle oluşan akromegali ) ” şeklinde sıralayabiliriz. 

 Menopoz

Menopoz döneminin belirtilerinden olan gece terlemeleri, kadınlarda yaygın görülüyor. Östrojen veya testosteron hormonlarının eksikliğinden kaynaklanan gece terlemeleri genellikle 2-4 dakika sürerken, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek şiddete ulaşabiliyor.

Kanser

Şiddetli gece terlemesiyle birlikte ateş varsa, altta yatan etken kanser olabiliyorLenfoma,  gece terlemelerine en sık yol açan kanser türü.  Ayrıca prostat kanseri, böbrek hücreli kanser ve germ hücreli tümörler de gece terlemelerine sebep olabilen diğer kanser türleridir. 

Gastroözefageal reflü

Besinlerin veya mide asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan gastroözefageal reflü de geceleri çoğu zaman terlemeye neden olabiliyor.

Uyku apne sendromu

Uyku apne sendromu da gece terleme ataklarına yol açabilen önemli bir etken. Vücudun sıcaklığı düzenleyen mekanizmalarında oluşan sorunlar nedeniyle, uyku apne sendromunda gece terleme problemleri gelişebiliyor.

Nörolojik hastalıklar

Otonomik disrefleksiye ve otonomik nöropatiye yol açan nörolojik durumlar (özellikle omurilik hasarı ve siringomiyeli), aralıklı olarak ve gece terlemelerine sebep olabiliyor.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)