Kanser hastaları, tedavi sürecinde hangi besinlerden uzak durmalı?

Kanser tedavisi sürecinde hastalar yemek yemede zorlanma, iştah kaybı, mide bulantısı, tat değişikliği gibi yan etkiler yaşayabiliyor. Uzmanlar, hastaların hem beslenme sürecini rahat yürütebilme, hem bağışıklık sistemini güçlendirme, hem vücudu toksinlerden arındırma, hem de sağlıklı hücrelerin korunmasını desteklemek için diyetlerinde bazı noktalara dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah,  kanser hastalarında doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını vurguladı. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklı olduğu için tedavi sürecindeki gereksinimlerinin de değişebileceğine işaret eden Akkülah, bu nedenle gerekirse hastanın doktoru ya da bir beslenme uzmanıyla iletişime geçmesinde fayda olduğunun da altını çizdi. 

Bu gıdalardan uzak durun

Tedavi sürecinde yan etkileri en aza indirerek daha rahat beslenebilmek için; özellikle şekerli gıdalar, işlenmiş etler, tuzlu, yağlı ve kızartılmış yiyecekler ile alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınmak gerekir.

Alınan ilaçlardan dolayı ağızda hassasiyet oluşabileceği için asit seviyesi yüksek olan limon, domates, baharat ve acı içeren gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Kemoterapi ilaçların etkisini değiştiren…

Ayrıca greyfurt, nar ve kivi kemoterapi ilaçlarının etkisini değiştirebileceğinden tüketiminden kaçınılmalıdır.

Beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine… 

Kanser tedavisi sürecinde artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karbonhidrat tüketimi önemlidir. Kompleks karbonhidratlar daha yavaş sindirilir ve kan şekerini dengede tutar. Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi basit karbonhidratlar yerine kepekli tahıllar, esmer pirinç, tam buğday makarna gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları tercih edin.

(Visited 5 times, 1 visits today)