Okulda meydana gelen kazalara ilk müdahale nasıl yapılmalı?

Öğrenciler, zaman zaman okulda çeşitli kazalar geçirebilir,  burunları kanayabilir veya boğazına cisim kaçabilir. Her kazada olduğu gibi okullarda oluşacak kazalarda da en önemli unsur gerekli önlemlerin alınması. Diğeri de, oluşan kazalarda doğru ve zamanında ilk müdahalenin yapılması.

YYÜ Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr Öğretim Üyesi Tahir Talat Yurttaş, okulda meydana gelebilecek kazalara nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi:

Burun kanaması: Temiz bir bezle burun kanatlarından en az 10 dk baskı uygulanmalı, çocuğun kafası oturur pozisyonda öne doğru eğilmelidir. Travma sonucu kanama oluştuysa kemik kısmına baskı yapmamaya özen gösterilmelidir. Eğer kanama kontrolü sağlanamazsa en yakın sağlık tesisine başvurulmalıdır.

Burun ya da kulağa yabancı cisim kaçması: Sık karşılaşılan bir durumdur. Cismi çıkarmaya çalışırken daha da derine kaçmasına sebep olabiliriz, o yüzden bir sağlık tesisinde çıkarılması daha uygun olacaktır.

Düşme çarpma sonucu oluşan kanamalar: Kanama yeri temiz bir su ya da antiseptik bir solüsyonla yıkanmalı ve temiz bir bezle üstüne baskı uygulayarak kanama kontrolü sağlanmalıdır. Sonrasında bir sağlık tesisine başvurulmalıdır.

Burkulma ezilme gibi yaralanmalarda: Bölgeye temiz bir bez ya da havluya sarılmış buzla kompres yapılmalıdır. Elastik bir bandajla hafif sıkı olacak şekilde sarılmalıdır ve bir süre dinlendirilmelidir

Kırık şüphesi olan durumlardaKemik üzerinde açık yara ya da belirgin şekil bozukluğu olan durumlarda, etkilenen bölgenin hareketini kısıtlayacak şekilde bir atel, karton ya da mukavva gibi bir aletle sabitleyerek, bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu süreçte soğuk uygulama yapılmalıdır.

Boğaza cisim kaçması halinde:  Çocuk öksürmeye teşvik edilmelidir. Cisim çıkmıyorsa sırta 5-6 kez vurulmalı, yine yabancı cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası yapılmalıdır. Yine de cisim uzaklaştırılamıyorsa hemen bir ambulans çağrılmalıdır.

Kafa travmaları: Çocuklarda kafa travmaları çarpışma, düşme, çarpma gibi durumlara bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yaralanma yerinde kanama varsa bir gazlı bezle üzerine baskı uygulanmalıdır. Eğer çocukta bulantı, kusma, bayılma, fenalık hissi, uyuklama hali gibi durumlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

(Visited 126 times, 1 visits today)