Gençlere ”beyin sağlığını koruma” önerileri…
- Kimler suda doğum yapabilir ya da yapamaz? - 13 Aralık 2024
- Dişler tamamen ”beyazlatılabilir mi?”… - 13 Aralık 2024
- Miyomlar kansere dönüşür mü? - 12 Aralık 2024
Modern çağın yoğun koşuşturması içinde artık gençler de, giderek daha fazla unutkanlık ve kontrasyon sorunu yaşıyor. Uzmanlar, bu nedenle yaşamın erken dönemlerinden itibaren önlem almanın büyük önemi olduğunu vurguluyor. Bazı basit ama etkili önlemlerle, beyin sağlığını korumanın mümkün olduğunun altını çiziyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Seda Koşak Kağanoğlu, son yıllarda gençlerin de giderek daha fazla unutkanlık ve konsantrasyon sorunu şikayetleriyle başvurduğuna işaret ederek, bazı basit ama etkili önlemlerle beyin fonksiyonunu önemli ölçüde artırma ve beyin sağlığını korumanın mümkün olduğunu vurguladı.
Nedir bu önlemler?
Bağırsak sağlığınızı güçlendirin: Yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığının beyin fonksiyonu üzerindeki önemli etkisini ortaya koyuyor. Bu nedenle yoğurt, kefir, lahana turşusu vb probiyotik içeriği yüksek besinler ile sarımsak, soğan, pırasa ve muz gibi prebiyotik içeriği zengin besinleri mutlaka diyetinize ekleyin. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekler, yeşil çay, bitter çikolata ve kırmızı üzüm gibi polifenol içeriği yüksek besinler de, bağırsak sağlığını destekleyerek bilişsel işlevi artıracağından beslenmenizde mutlaka yer verin.
Yeterli ve kaliteli uyku: Beyin sağlığı için 6-8 saatlik kaliteli bir uyku büyük önem taşıyor. Her gün aynı saatte uyumak için yatağa yatmak ve aynı saatte kalkmak, yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet ve tv gibi ekranlardan uzak durmak, yatak odanızı karanlık, serin ve sessiz tutarak uyku getiren bir ortam yaratmak kaliteli uykuyu destekleyecektir..
Vitamin ve mineral değerlerinizi kontrol ettirin: Beyin sağlığı için vitamin ve mineral değerlerinizi kontrol ettirin. Çalışmalar; magnezyumun beyinde çok sayıdaki biyokimyasal reaksiyon için kritik önem taşıdığını, magnezyum eksikliğinin bilişsel gerilemede rolü olduğunu gösteriyor. Diyetinize yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve tam tahıllar gibi magnezyum içeriği yüksek besinler ekleyin. Doktorunuz gerekli görürse magnezyum takviyesi ve beyin fonksiyonunu destekleyen B vitaminleri ile bilişsel sağlıkla bağlantılı D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
Omega-3 yağ asitlerine öncelik verin: Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığını korumada hayati rol oynarlar. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin yeni nöronların oluşumunu destekleyerek, beynin yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini gösteriyor. Bu temel yağ asitlerinden faydalanabilmek için somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu tüketebilirsiniz. Yeterince balık tüketmeyenler doktor önerisiyle, gerekli dozda ve ağır metallerden arındırılmış omega-3 yağ asidi içeren yüksek kaliteli takviyeleri kullanabilir.
Düzenli bilişsel egzersizler yapın: Düzenli yapılacak bilişsel egzersizler zihinsel gerilemeyi yavaşlatıp, hafızayı güçlendirir. Bulmaca çözmek, hafıza oyunlarına ağırlık vermek, kitap okumak, grup aktivitelerine katılmak ve yeni beceriler öğrenmek beynin yeni bağlantılar kurma ve yeni bilgilere uyum sağlama yeteneğini geliştirir.
Bilişsel işlevleri artıran takviyeler: Bilişsel işlevi artırabilen maddeler olan nootropikler son yıllarda revaçta. Ancak bilişsel işlevi destekleyen, hafızayı güçlendiren, yorgunlukla mücadele etmeye, odaklanmaya ve stres altında zihinsel performansı iyileştirmeye yardımcı olan nootropikler mutlaka doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Hekiminizle karar verdiğiniz bu takviyeler beyin sağlığını güçlendirmeye katkı sağlayabilir. Mevcut ilaç kullanımlarınız varsa ilaç etkileşimlerini göz önünde bulundurmak her zaman çok önemlidir.