10-10,5 yaşından önce adet olduysa, “erken ergen” olabilir

Günümüzde birçok ebeveyn, ”Çocuğum acaba ergenliğe erken mi girecek?” endişesi yaşıyor. Kız çocuklarında ergenliğin ilk fiziksel bulgusu meme gelişimi ve veya pubik kıllanma, erkeklerde ise testislerde büyüme ve veya kıllanmadır. Bu bulguların kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlaması ve kız  çocuklarında 10-10,5 yaşından önce adet olma “erken ergenlik” olarak kabul ediliyor.

 

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, erken ergenlik, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

ERGENLİK NEDİR? 

Duygusal açıdan baktığımızda aslında hepimizin çocukluğumuzla vedalaştığı bir dönem ergenlik. Bilimsel açıdan ise fiziksel, cinsel, ruhsal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın meydana geldiği, üreme yeteneğinin kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe adım atma dönemi olarak tanımlanıyor. Ancak bazen de bunun daha erken başladığı bir dönem olabiliyor. “Erken ergenlik”
diye bilinen bu dönem kısaca, ergenliğin beklenen zamandan önce başlamasını ya da sonlanmasını ifade ediyor.

NE ZAMAN ERKEN ERGENLİK DENİR? 

Ergenlik genel olarak kızlarda 9-10, erkeklerde 11-12 yaş civarında başlıyor. Kız çocuklarında ergenliğin ilk fiziksel bulgusu meme gelişimi ve veya pubik kıllanma, erkek çocuklarda ise testislerde büyüme ve veya kıllanmadır. Bu bulguların kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlaması ve kız çocuklarında 10-10,5 yaşından önce adet olma “erken ergenlik” olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

ERKEN ERGENLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Mİ?

Ergenliğin başlamasında genetik, çevresel faktörler, beslenme ve vücut ağırlığının önemi büyük. Özellikle sağlıklı beslenme, spor yapma ve kilo kontrolü, tüm hormonal sistemlerin sağlıklı olması için gereklidir. Ancak bunlara dikkat edilen çocuklarda da erken ergenlikle karşılaşılabiliyor. Gerçek erken ergenliğin sebebi tam olarak bilinmediği için, yalnızca bunlara dikkat ederek erken ergenliği önlemek mümkün değildir.

ERKEN ERGENLİK NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Erken ergenliğin tedavisi altta yatan nedene göre değişiklik gösterebiliyor. Özellikle erkek çocuklarda erken ergenlikle karşılaşıldığında altta yatan neden, beyin tümörü gibi ciddi bir hastalık da olabiliyor. Dolayısıyla altta yatan hastalığa göre bir tedavi belirleniyor. Ancak sıklıkla kız çocuklarında karşılaşılan ve nedeni tam olarak bilinmeyen erken ergenlikte, genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Altta yatan tek bir neden yoktur. Gerçek erken ergenlik olarak adlandırdığımız bu durumun tedavisi ise oldukça kolay ve etkilidir. 28 günde bir, aşı gibi yapılan ilaçlarla ergenlik kontrol altına alınabiliyor. Üstelik bu tedavi çocukların üreme fonksiyonları üzerine olumsuz bir etkiye de sahip değil.

(Visited 244 times, 1 visits today)