Çocuk polikliniklerine en çok öksürük şikayeti ile başvuruluyor

Öksürük önemli bir refleks savunma mekanizması ve havayollarının salgılardan, yabancı maddelerden, toz, mikrop, gıda-oyuncak parçası gibi, temizlenmesini sağlıyor.

Ailelerin çocuk polikliniğine başvurduğu en sık şikayet öksürük. Çocuklarda 4 haftayı geçmeyen, günde 10 defaya kadar olan ve başka bulgunun eşlik etmediği öksürükler normal.

Çoğu çocukta öksürük normal ve sağlıklı bir olay olmasına rağmen yüzlerce hastalıkla birlikte de bulunabiliyor. Medistate Kavacık Hastanesi doktorlarından edinilen bilgiye göre, öksürük ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyle:

Çocuklarda öksürük temel olarak süresine göre 2 gruba ayrılır;

Akut öksürük: 4 haftadan kısa süren öksürüktür. En sık sebebi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır (grip, nezle, krup sendromları, orta kulak yolu iltihabı, sinüzit). Alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, bronşiolit, zatürre), yabancı cisim aspirasyonu, solunumsal toksik maddeler (sigara dumanı, parfüm, çevresel dumanlar) diğer nedenlerdir.

Kronik öksürük: Dört haftadan uzun süren öksürüktür. En sık nedenler viral enfeksiyon sonrası havayolu cevabı-astım, alerjik nezle-sinüzit-postnazal akıntı sendromu, gastroözofageal reflüdür. Atipik zatürre, verem, boğmaca, yabancı cisim aspirasyonu, pasif sigara dumanı maruziyeti vb. diğer nedenler olarak sıralanabilir.

Hangi durumlarda hızlıca hekime başvurmalıyız?

  1. İnatçı ve artan öksürük varsa,
  2. Hırıltı eşlik ediyorsa,
  3. Nefes alma sık ve zorsa,
  4. Uzun süren, balgam kusturan, gece uyandıran öksürük varsa,
  5. Tek taraflı burun tıkanıklığı ve akıntısı varsa,
  6. Cilt rengi soluk gri-morsa,
  7. Aşırı bitkinlik varsa,
  8. Ateş eşlik ediyorsa hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Öksürme sorununda tedavi nasıl olmalıdır?

Tedavide nedene yönelik astım, reflü ve alerji önleyici ilaçlar uygulanmalıdır. Belirtilere yönelik tedavilerin, öksürük şurupları, dekonjestanlar gibi, çocuklarda yararının olmadığı gibi potansiyel zararlı yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Bitkisel tedaviler, mentol kremlerinin bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış yararı yoktur. Sıcak veya soğuk su buharı veren cihazlar bebekler için uygun değildir tedavide yeri kısıtlıdır. Hastalık teşhisi konmuş, uygun tedavi yapılmış ve hekim önerdi ise ilaçlar kullanılabilir.

(Visited 70 times, 1 visits today)