Kadınlar, kalp krizi sonrası erkeklere göre daha fazla hayatını kaybediyor

Kalp damar hastalıkları günümüzde oldukça yaygın olup, tüm dünyadaki yaşam kayıplarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Uzmanlara göre, tüm dünyadaki kalp krizleri kadın ve erkeklerde eşit oranda görülüyor. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, kalp krizi sonrası ölümler kadınlarda, erkeklere göre daha fazla görülüyor.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Çiğdem Koca, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 2023 yılında gerçekleştirdiği toplantıda sunulan bir araştırmanın, kalp krizi sonrası kadınlarda felç, kalp yetmezliği  ve yaşam kayıplarının, erkeklerden daha sık görüldüğünü ortaya konduğunu söyledi.

Kadınların riski 2-3 kat daha fazla 

Kadınlarda kardiyovasküler olay yaşama riski daha düşük olmasına karşın, ani gelişen kalp damar hastalığı sonrası yaşam kaybı oranlarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun nedenleri araştırılırken, kalp damar hastalıklarına yaklaşımda iki cinsiyet arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. İlk olarak kadınların anjiografi, açık kalp ameliyatı, kalp pili gibi tedavilere daha az ulaştıkları tespit edilmiştir. Özellikle 55 yaş altı kadınlarda kalp krizi durumunda anjiografi ve stent takılması diğer hastalara göre daha az uygulanmakta, bu da bu hastaların izleminde daha fazla olumsuz olay ve yaşam kaybına neden olmaktadır.

Bununla birlikte yayınlanan yeni çalışmada, bunun kadınlardaki olumsuz seyri açıklamak için yeterli olmadığını gösteren ipuçları da bulunuyor. Her yaş grubundan hasta cinsiyetten bağımsız olarak anjiografi ve stent tedavisi aldıktan sonra dahi, kadınlar ve erkekler arasında farklılık gözlenmiştir. Tüm diğer risk faktörleri düşünülüp, kalp krizi için uygun müdahale alsalar dahi; kadınlarda kısa ve uzun vadede inme, kalp yetmezliği veya yaşam kaybı gözlenme riski erkeklerin 2 ila 3 katı kadar artmıştır.

Hangi kadınlar daha fazla dikkatli olmalı?

Kalp hastalığı riski açısından kadınlara özgü birtakım farklılıklar da bulunuyor. Dolayısıyla riskli grupta yer alan kadınların daha fazla dikkat etmeleri gerekir.

Gebelikte tansiyon ve şeker hastalığı problemi yaşayan kadınlarda, uzun dönemde kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır. Gebelik sırasında bu tanıları alan kadınlar, sonrasında mutlaka düzenli takiplerine devam etmeli ve sağlıklı beslenme ile egzersize önem vermeli.

Polikistik over sendromu ve erken menopoz (özellikle 40 yaş altı) da, kadınları kalp hastalığına eğilimli kılar. Bu tanıları almış olan kadınların, kardiyolojik açıdan yakın takip edilmesi, kalp krizi olasılığı açısından erken önlem alınabilmesini sağlar.

(Visited 9 times, 1 visits today)