DSÖ’den “maymun çiçeği” uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne (mpox) karşı uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etti. Avrupa Birliği, Afrika’ya 215 bin aşı gönderme kararı alırken, 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm vakası yaşandı. Türkiye’de henüz bir vakaya rastlanmadı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da hızla yayılan ve dünya genelinde endişe yaratan maymun çiçeği virüsüne (mpox) karşı en yüksek alarm seviyesi olan uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etti. Avrupa Birliği, Afrika’ya 215 bin aşı gönderme kararı aldı. DSÖ verilerine göre, dünya genelinde 14 binden fazla vaka tespit edildi ve 524 kişi hayatını kaybetti.

İsveç’te İlk Mpox Vakası

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, İsveç’in, Afrika bölgesi dışındaki ilk mpox vakasını doğruladığını açıkladı. Bu gelişmenin ardından, Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, hastalık hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Mpox Nasıl Yayılıyor?

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, mpox virüsünün enfekte kişiyle yakın temas yoluyla insandan insana yayıldığını belirtti. Yılancıoğlu, “Maymun çiçeği hastalığının solunum yoluyla bulaşması nadir görülmekle birlikte, genellikle vücut sıvısı teması gerekiyor. Bu yönüyle Covid-19’dan farklı ve muhtemelen daha az vaka görülecek, yayılması daha güç ve kontrol altına alınması daha kolay olacaktır,” dedi. Ayrıca, mpox virüsünün cinsel ilişki, cilt teması ve enfekte kişinin yakınında konuşma veya nefes almasıyla da bulaşabildiğini ekledi. Virüsün, açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun ve ağız yoluyla da bulaşabileceğini belirtti.

Büyük Bir Pandemi İhtimali Düşük

Doç. Dr. Yılancıoğlu, mpox virüsünün büyük bir pandemi yapma ihtimalinin düşük olduğunu, ancak maske takmak gibi bazı kısıtlamaların gündeme gelebileceğini ifade etti.

Risk Altında Olanlar Kimler?

En çok risk altında olan grupları sıralayan Doç. Dr. Yılancıoğlu, “Yeni doğan bebekler, çocuklar, hamileler ve altta yatan bağışıklık yetersizliği olan kişiler, bağışıklığı düşük yaşlılar daha ciddi hastalık ve ölüm riski altında olabilir,” dedi. Mpox hastalığına karşı, insan vücudunda çoğalamayacak şekilde modifiye edilmiş bir Ankara suşu aşısı (MVA-BN) kullanıldığını ve bu aşının 18 yaş ve üzeri kişiler için en az 28 gün arayla 2 doz olarak uygulandığını belirtti.

Çiçek Aşısı Koruma Sağlayabilir

Yılancıoğlu, mpox hastalığının iyileşme sürecinin 2-4 hafta arasında değiştiğini belirterek, “Çiçek aşısının yüzde 85 kadar koruma sağlayabileceği bildirilmektedir. Ancak, çiçek aşısı 1980’den beri uygulanmıyor,” dedi.

Mpox’un İlacı ve Tedavisi Yok

Mpox virüsüne karşı henüz bir ilaç veya tedavi bulunmadığını vurgulayan Yılancıoğlu, bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebildiğini belirtti. “Genel olarak hastalanan kişilerin yüzde 1-6’sı, çoğunluğu küçük çocuklar olmak üzere, maalesef hayatını kaybediyor. Orta Afrika alt tipinde (soy 1) ölüm oranı yüzde 11’e kadar çıkabiliyor. Ancak bu rakamlar sağlıklı insanlar için çok daha düşüktür,” diyerek açıklamalarını tamamladı.

(Visited 14 times, 1 visits today)