Stres, kadınları kalbinden vuruyor

Stres, kadınların kalbini daha çok etkiliyor. Araştırmalar, stresin özellikle kadınların sağlığını olumsuz etkilediğini, kalp hastalıklarına yol açtığını ve var olan hastalıkları kötüleştirdiğini gösteriyor. Stres ve korkularla başa çıkamayan kadınlar, kalp krizinden sonra daha fazla sağlık sorunu ve komplikasyonla karşı karşıya kalıyor.Türkiye’de toplam kalp hastalığının kadınlarda görülme sıklığı yüzde 7,3 iken,  erkeklerde bu oran yüzde 6,2. Uzmanlar,  kadınlara ”hayatınızın merkezine önce kendinizi koyun ” tavsiyesinde bulunuyor.

 

Hayatta stres yaratan faktörlerden tamamen kurtulmanın mümkün olmadığını ancak stresi yönetmenin, zararlı etkisini azaltmak için önlem almanın, kalp sağlığını koruduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Medicine Ciccerone Kalp Hastalıklarını Önleme Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erin Michos,  şu uyarı ve önerilerde bulundu.

Kalp krizinden sonra kadınlar daha zor toparlanıyor

Araştırmalar, stresin özellikle kadınların sağlığını olumsuz etkilediğini, kalp hastalıklarına yol açtığını ve var olan hastalıkları kötüleştirdiğini gösteriyor. Stres altında yaşayan kadınlar, aynı stres seviyesiyle yaşayan erkeklere göre, bir kalp krizinden sonra daha zor toparlanıyor.

Özellikle çalışma, aynı zamanda da aileyle ilgilenip çocuk yetiştirme veya ileri yaştaki anne-babanın bakımıyla meşgul olma aşırı yorgunluğa bağlı tükenmeye neden olabilmekte. Bir süre sonra tatile çıkmak, sevdikleriyle bir arada olmak veya hayalindeki bir eve taşınmak bile kadınlar için mutluluk değil, stres kaynağı olabilir.

Kadınlar stresi azaltacak şeyleri pek yapmıyor 

Kadınlar, stresi azaltacak şeyleri pek yapmıyor. Egzersiz, sağlıklı beslenme ve düzenli sağlık kontrollerini de ihmal edebiliyor. Stres ve korkularla başa çıkamayan kadınlar, kalp krizinden sonra daha fazla sağlık sorunu ve komplikasyonla karşı karşıya kalıyorlar. Stres ve korkular, hastalandıktan sonra iyileşme sürecini de yavaşlatmakla kalmıyor, kalp hızını, ritmini ve tansiyonu da olumsuz etkiliyor. Stres insülin direncine neden oluyor, depresyon riskini arttırıyor. İnsülün direnci kalp hastalıkları riskini artırıyor.

Stresle başa çıkma önerileri  

Stresli insanların,  genellikle sağlıksız gıdalara başvurduğuna, sigara içtiğine ve egzersiz yapmadığına, tüm bunların da kalp hastalıklarına yol açabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Erin Michos, stresle başa çıkmak için özellikle kadınlara 5 öneride bulundu.

Sevdiklerinizle görüşün, sosyalleşin

Sosyal yaşamdan uzak durmanın, kendini insanlardan soyutlamanın kalp hastalıkları riskini artırdığını gösteren pek çok bilimsel çalışma var. İnsan içine çıkmamak, kendini izole etmek ve yalnız kalmak insanı hareketsizlik, sigara kullanımı gibi kalp hastalıklarına yol açan riskli davranışlara itebiliyor.

Egzersiz yapın

Egzersiz, “mutluluk hormonu” olarak da bilinen endorfin salgılanmasını sağlıyor.  Amerikan Kalp Cemiyeti kalp sağlığı için haftada 5 kez, günde 30 dakikalık yürüyüş veya aerobik egzersiz öneriyor. Hareketli bir yaşam tarzı için 20-8-2 kuralına uyulmalı. Yani her 20 dakikalık oturma süresinden sonra, 8 dakika ayakta durulmalı ve 2 dakika yürümeli. Ayrıca her gün en az 10 bin adım atılmalı.

Sağlıklı beslenin

Strese girince iştahınız açılıyor ve yemek yiyerek stres atmaya çalışıyorsanız yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Strese girdiğinizde abur cubur tüketmeyin ve öğünlerinizi önceden planlayın.

İyimser olun

Yapılan pek çok araştırma iyimser olmanın, sağlık açısından faydalarını ortaya koyuyor. İyimser insanlar, kalp ameliyatlarından sonra da daha çabuk iyileşiyorlar.

Kendinizi ihmal etmeyin

Genellikle kadınlar, hayatlarının merkezine çocuklarını, eşlerini veya arkadaşlarını koyarak kendilerini sık sık ihmal ederler. Oysa öncelikle kendinize ve sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemli. Sağlıklı beslenmeye, egzersiz yapmaya ve hobilerinize vakit ayırmaya özen gösterin.

Türkiye’de kadınlarda, erkeklerden daha çok kalp hastalığı görülüyor

Yıllarca kalp hastalıklarının erkek hastalığı olarak değerlendirildiğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş de, şu bilgileri verdi.

Evde kalan eşin daha stresten uzak ve düzenli bir hayat sürdüğü için daha az risk taşıdığı düşünülüyordu. Bu düşünceler halen devam ediyor. Türkiye’de toplam kalp hastalığının kadınlarda görülme sıklığı yüzde 7,3 iken, erkeklerde yüzde 6,2. Kadınlarda özellikle hipertansiyon ve romatizmal kalp hastalıkları daha fazla görülüyor. Koroner kalp hastalığının görünme oranı ise kadınlarda yüzde 3,5 erkeklerde yüzde 4,1 civarında.

(Visited 59 times, 1 visits today)