Yeni doğan sünneti için ideal zaman var mı?
- Anüs kapalılığı kız çocuklarında hemen fark edilmeyebilir - 1 Aralık 2023
- Anestezi altında diş tedavisinde nelere dikkat etmeli, nerede yaptırılmalı? - 30 Kasım 2023
- Akciğer kanseri tarama yaşı düşürüldü - 30 Kasım 2023
Yeni doğan sünnetinde zaman önemli. Yeni doğan sünneti için ideal zaman var mı? Op. Dr. Abdullayev, hastaneden çıkmadan sünnet yapılmasını önermediğini söyledi.
Yeni doğan sünnetinde zamanlamanın önemli olduğunu vurgulayan Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tural Abdullayev, şunları söyledi.
Yeni doğan sünnet nedir?
Doğumu takiben ilk 28 günde yapılan sünnete ‘yeni doğan sünneti’ adı veriliyor. İlk 28 günden sonra yapılan sünnetler ise yeni doğan sünneti olmayıp,. sadece lokal anestezi ile yapılan sünnet olarak tanımlanıyor.
Yeni doğan sünnet için ideal zaman hangisi?
3 kilonun üzerinde doğan ve ek medikal sorunu olmayan her sağlıklı bebek sünnet olabilir. Yeni doğan sünneti için en ideal zaman, bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının olgunlaşmasını ve doğum stresinin azalmasını bekledikten sonraki 7-15 gündür. Bebeklerde kolik atakların (sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumu) ikinci haftadan sonra başlaması nedeniyle, yeni doğan sünnetinin ikinci haftadan önce yapılması hem bebeğin iyileşmesi, hem de cerrahın daha verimli ve daha dikkatli çalışması açısından faydalı olacaktır.
”Hastaneden çıkar çıkmaz sünnet”…
Hangi ameliyat yapılırsa yapılsın, her zaman temel cerrahi kurallara uymak gerekir. Bazı aileler, hastaneden çıkmadan sünnet yapılmasını talep ediyor ama ben bu durumu önermiyorum.Burada karşımıza çıkan en büyük engel, bebeğinizin doğduğu gün aşı olmasıdır.
Bildiğiniz üzere, Hepatit B aşısının ilk dozunun bebekler doğar doğmaz yapılması gerekir. Normalde biz cerrahlar aşılanmadan sonra, en az 7-10 gün bekleriz. İş böyle olduğu halde neden aşılanmadan hemen sünnet yapalım? Sünnet de bir operasyon değil mi? Aşıdan hemen sonraki günlerde ameliyat yapılması, iki farklı sorunla karşılaşmamıza neden olabilir. Birincisi aşının işe yaramaması, yeterli bağışıklık oluşturmamasıdır. Ameliyat sırası ve sonrasında oluşan ağrı, kan şekerinin yükselmesi, ameliyathanede üşüme, cerrahi doku hasarı gibi nedenler bağışıklık sistemini baskılayarak aşıya karşı yeterli bağışıklık hücresi oluşumuna engel olacaktır. Diğer bir sorunsa, aşının oluşturabileceği yan etkilerin ameliyatın oluşturabileceği yan etkilerle karışması ve bunların ayrımının yapılamama riskidir.