Korona hareketsizliği ”hemoroid” hastası yapmasın

Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde ister istemez daha az hareket ediyor, çoğunlukla hareketsiz kalıyoruz. Evde kalmak salgınla mücadelede şüphesiz kritik önem taşıyor ama  uzmanlar,  koronavirüs kadar tehlikeli bir soruna işaret ediyor; ”hareketsizlik”.  Evde uzun süre pozisyon değiştirmeden oturmak  diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalıkların ilerlemesine, sağlıklı bireylerde de hemoroid ve kas ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mert Dumantepe,  evde hareketten uzak bir yaşantının, korona kadar ciddi başka hastalıklara neden olabildiğine dikkati çekti. Uyarı ve önerilerde bulundu.

Özellikle bazı hastalık gruplarında hayati tehdit oluşturabilir 

Özellikle bazı hastalık gruplarına dahil bireylerin bu süreçte daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle  diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, atardamar tıkanıklıkları ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olanların hareketsiz bir yaşam sürdürmeleri halinde, hastalıklarının ilerlemesi ve hayati tehdit oluşturması kaçınılmaz.

Sağlıklı bireyler de tehlike altında 

Sağlıklı bireyler için de hareketsizlik ve sürekli aynı pozisyonda oturmak en başta miyalji (kas ağrısı)  ve hemoroid gelişme riskini ortaya çıkarıyor. Çoğumuzun evden çalıştığı bu dönemde özellikle sigara içen, doğum kontrol hapı kullanan, 4-5 saat hiç kalkmadan masa başında oturan kişilerde derin ven trombozu yani toplardamar tıkanıklığı çok dikkat edilmesi gereken bir sorun.

Yarım saatte bir 5 dakika egzersiz!

Kalp damar hastaları için özellikle hareket içeren aerobik egzersizlerin faydaları kanıtlanmıştır.  Damar hastalıkları dışında, özellikle evde hareketsiz kalmaya bağlı gelişen kas ve omurga ağrılarından kurtulmak için de güne egzersizle başlamanın, bel boyun ağrısıyla karşılaşmamak için yarım saatte bir ayağa kalkarak, 5 dakika fiziksel aktivite yapacak şekilde program yapmak şart. 

Sağlığınızı korumak için önemli olan, yaşa uygun tempoda düzenli bir egzersiz yapabilmektir. Kişinin kendini bilip, efor kapasitesine göre hareket etmesi, başkalarıyla yarışmaması, güvenli egzersiz için çok önemlidir. Kendinize uygun tempoyu belirlemek içinse kalp hızının takibi en iyi göstergedir. Spora yeni başlandıysa yüzde 50’ye yakın bir kalp hızı artışı yeterlidir. 

Hareketsizliğe karşı evde almanız gereken 6 önlem!

Evdeki uzun masa başı çalışma saatleri sırasında, düzenli aralıklarla kalkıp kısa yürüyüşler yapmak.
Yürümek için yeterli alan yoksa ayakucu üstünde kalkıp-çömelmek.
Kahve ve çay gibi içecekler idrar çıkışını artırarak kanın yoğunlaşmasına sebep olduğundan, bu içeceklerin az kullanılmasına özen göstermek.
Kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gerekiyorsa ilacınızı aksatmamak.
Günde 2-2,5 litreden az olmayacak şekilde su tüketmek. Oruç tutanlar için iftar ile sahur arasında mutlaka su tüketimini 2-2,5 litreye tamamlamak.
Kan dolaşımınızı rahatlatmak için bol kıyafetler giymek.

(Visited 60 times, 1 visits today)