Kışın da terliyorsanız ya aileden ya hastalıktan

Aşırı terleme, yalnızca sıcak yaz günlerinde değil 4 mevsim görülebilen bir sorundur. El, ayak ya da koltuk altı gibi bölgelerin yanı sıra vücudun tamamında ortaya çıkabilen terleme, pek çok önemli hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Lokal aşırı terleme den sıklıkla aileseldir. Ailesel kaynaklı ve buna eşlik eden başka hastalığın görülmediği durumlarda  krem ve jel uygulamaları, iyontoforez, botoks ve cerrahi yöntemler uygulanmakta.

Ter bezlerinin normalden fazla çalışması sonucunda oluşan aşırı terleme, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan aşırı terleme, sosyal ortamlarda rahatsızlık hissi veriyor. Üstelik bu sorun sadece yaz aylarında değil, yılın 4 mevsiminde görülebiliyor. Hatta stres gibi etkenlerle daha da şiddetlenebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. A. Banu Çağlar, aşırı terleme tedavileri hakkında bilgi verdi.

NEDEN AŞIRI TERLENİR?

 El, ayak ya da koltuk altı gibi bölgelerin yanı sıra vücudun tamamında ortaya çıkabilen terleme, pek çok önemli hastalıkta kaynaklanıyor olabilir. Enfeksiyonlar, endokrinolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, kanser, ilaç kullanımları gibi çeşitli faktörlerin yol açabileceği aşırı terleme sorunu, genetik geçişli bir özelliğe de sahiptir. Lokal aşırı terleme den sıklıkla aileseldir.

TEDAVİ İLE KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Aşırı terleme, herhangi bir sağlık sorununa yani ikincil bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmışsa, altta yatan nedenin ve hastalığın tedavisi sağlanmalıdır. Ailesel kaynaklı ve buna eşlik eden başka hastalığın görülmediği durumlarda uygulanan tedavi; topikal yani krem ve jel uygulamaları, iyontoforez, botoks ve cerrahi yöntemlerden oluşmaktadır. Lokal aşırı terlemelerde öncelikle krem-jel tedavilerine başvurulur. Alüminyum tuzları içeren kremler, el ve ayak aşırı terlemelerinde; roll-onlar ise koltuk altında kullanılabilir. Bu seçenekler, uygulanan alanda nemlilik olması durumunda tahrişe yol açabileceğinden, kuru alana uygulanmaları ve gece tercih edilmeleri önerilir. Sabah ise, tedavilerin uygulandığı bölge yıkanmalıdır. Başlangıçta her gece uygulama yapılırken, tedaviye yanıt alındıktan sonra uygulama sıklığı kademeli olarak azaltılır.

AYAK TABANI İÇİN İYONFOREZ

İyontoforez tedavisi el içi ve ayak tabanı aşırı terlemelerinde kullanılan etkinliği oldukça yüksek bir seçenektir. Terleme olan bölge, çok hafif elektrik akımı verilen içi su dolu özel cihazlar içerisinde belirli sürelerde bekletilmektedir. İşlem sırasında hafif karıncalanma hissi ve kaşıntı olabilir. Tedavi sonrasında ise nadiren uygulama yapılan alanlarda kızarıklık, şişlik ve küçük su toplamaları meydana gelebilir. Tedavi öncelikle hastanede uygulanır. Sonrasında ise uygulamaya, ev tipi cihazlarla ev ortamında devam edilebilir. Gebelerde, kalp pili olanlarda ve ortopedik protezi olanlar bu seçeneğin tercih edilmeyeceği hasta grubudur.

KOLTUK ALTI İÇİN BOTOKS

Botoks uygulamaları özellikle koltuk altı ve avuç içi aşırı terlemesinde tercih edilir.  Oldukça etkili olan bu yöntemin 6 ay aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Bu tedavilerin dışında cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Cerrahi yöntemlerin başarı oranları çok yüksektir ancak cerrahi sonrası tedavinin uygulandığı alanlar dışındaki bölgelerde ortaya çıkabilen terleme, artışından dolayı diğer tedavilere yanıtsız ve şiddetli aşırı terlemesi olan kişilerde tercih edilmelidir.

(Visited 150 times, 1 visits today)