Sosyal medya bağımlılığı depresyon riskini artırıyor
- Dünya MS Günü’nde anlamlı mesaj: “Hareket et, hayata bağlan!” - 4 Haziran 2026
- Ter Değil, Bakteriler Kokuya Neden Oluyor! - 4 Haziran 2026
- GLP-1 ilaçları meme kanseri riskini yüzde 30’a kadar düşürebiliyor - 4 Haziran 2026
Sosyal medya bağımlılığında depresyon ve uyku hastalıkları riski üç kat artıyor. Günde üç kez ve daha fazla sosyal medyaya bağlananlar dikkat…
Doç. Dr. Hikmet Fırat, “Uykusuzluk odaklanma problemine, depresyona, kilo alımına ve bazı metabolik hastalıklara neden olabiliyor” dedi.
![]()
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hikmet Fırat, sosyal medya bağımlılığında depresyon ve uyku hastalıkları riskinin üç kat arttığını belirterek, “Uykusuzluk odaklanma problemine, depresyona, kilo alımına ve bazı metabolik hastalıklara neden olabiliyor” dedi.
Erişkin bir bireyin günlük uyku ihtiyacının 6-8 saat arasında değişirken çocukluk çağlarında bunun daha fazla olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hikmet Fırat, sağlıklı bir uyku uyuyabilmek için vücudun, “melatonin” hormonunu yeteri kadar ve doğru başlangıç-bitiş sürelerinde salgılamasının önem taşıdığını ifade etti.
Melatoninin en önemli uyarıcısının ışık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Hikmet Fırat, akşam saat 21.00 dolayında salgılanmaya başlayan melatoninin kandaki düzeyinin, ilerleyen saatler boyunca arttığını, sabaha karşı ise azalarak uyanmayı sağladığını, bilgisayar ve cep telefonları günlük hayata girdiğinden beri ise ışığa duyarlı olan melatonin salınımının, mavi ışık yayan elektronik aletlerle engellendiğini anlattı.
Sosyal medya bağımlılığının uyku bozukluklarına neden olduğunu da kaydeden Doç. Dr. Hikmet Fırat, geç saatlere kadar telefon ve tabletlerini ellerinden bırakmayanların duygusal, duyusal ve fizyolojik uyarılmalara daha çok maruz kaldığını, bunun da uyku düzenlerini bozduğunu belirtti.
Doç. Dr. Hikmet Fırat, yapılan çalışmaların sosyal medya bağımlılığının ciddi sonuçlar doğurduğu ortaya koyduğunu ifade ederek, ”Sosyal medya bağımlılığında depresyon ve uyku hastalıkları riski üç kat artıyor. Günde üç kez ve daha fazla sosyal medyaya bağlanıyorsanız dikkat etmelisiniz. Uykusuzluk odaklanma problemine, depresyona, kilo alımına ve bazı metabolik hastalıklara da neden olabiliyor” dedi.