Sonbaharda çocuklarda alerjinin tetiklenmemesi için neler yapılabilir?
- GSK Türkiye hukuk ekibinde üst düzey atama… - 12 Kasım 2024
- İSTAHED: ”Zatürre aşısıyla dünyada 700 bin çocuğun hayatı kurtarılabilir” - 12 Kasım 2024
- Hikikomori Sendromu, gençler arasında hızla yayılıyor… - 11 Kasım 2024
Sonbaharda yabani ot polenlerinin çoğalmasıyla birlikte, bu polenlere duyarlı çocuklarda alerji belirtileri de artış gösteriyor. Uzmanlar, çocuklarda alerjik hastalıkların okul başarısını da etkilediğinin altını çiziyor. Sonbahar alerjisinin tetiklenmemesi için bir takım önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Müge Toyran, çocuklarda sonbahar alerjisinin tetiklenmesini önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ev içinde çamaşır kurutmayın
Sonbahar alerjilerinin en önemli tetikleyeni olan nem artışını kontrol altına almak için evde nemi azaltmaya yönelik önlemler alınmalıdır.
Evin havalanmasına ve havalandırma tesisatının düzgün çalışmasına özen gösterilmelidir.
Mümkünse ev içinde çamaşır kurutulmamalıdır.
Evde rutubet olmadığından emin olunmalı; kararma veya yeşerme oluşursa tamiri yapılmalıdır.
Ev içinde yoğun şikayetleri olan çocuklar, HEPA (Yüksek Verimli Partikül Yakalayıcı) filtreli hava temizleyicilerinden yararlanabilir.
Havalandırma dışında pencereler kapalı tutulmalı
Dış ortamdan gelen polenler ve mantar sporlarına temas azaltılmalıdır; bu nedenle evin havalandırıldığı dönemler dışında pencereler kapalı tutulmalıdır.
Bahçede kuruyan yapraklar düzenli olarak toplanmalı ve çevredeki ağaçların sağlıklı büyümesine özen gösterilmelidir.
Mümkünse dışarıdan geldiğinde duş almalı
Dışarıdan gelindiğinde çocuğun üstü değiştirilip, elleri ve yüzü yıkanmalı, mümkünse duş almalıdır. Dışarıda şikayetleri olan çocuklar için şapka ve gözlük kullanımı önerilebilir.
Sonbahar alerjisi belirtileri…
Alerjik nezlesi olan çocuklarımızda burun akıntısı, kaşıntısı, hapşırma veya burun tıkanıklığı, geniz akıntısı görülebilir. Astımı olan çocuklarımızda öksürük, hışıltılı solunum, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtilerle gelen astım atakları gelişebilir. Atakların yanında egzersizle veya alerjen maruziyetiyle bu şikayetler kısa süreli ortaya çıkabilir. Çabuk yorulma ve egzersiz toleransında azalma görülebilir. Alerjik egzaması (atopik dermatit) olan çocuklarımız, sonbaharda hava değişimi ve alerjenlere bağlı olarak cilt kaşıntısı, kuruluk ve lezyonlarında artış yaşayabilir.