ROP muayenesi kimlere, ne zaman yaptırılmalı?

Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olabiliyor.  Bunun sonucunda da damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında, Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana geliyor.

 

Dünyagöz Altunizade Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Er, Prematüre Retinopatisi hastalığının erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunun altını çizdi.

ROP neden olur?

Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olabiliyor. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak tabir edilen, Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana geliyor. Erken dönemde tedavi edilmezse, her iki gözde de körlüğe neden olabilir. Bu nedenle erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir.

En sık görüldüğü grup bin gramın altında doğanlar…

Eğer 37 hafta tamamlanmadan önce doğum gerçekleşirse bebek prematüre kabul edilir. 2.500 gramdan az doğan bebeklere ise düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Prematüre Retinopatisi’nin en sık görüldüğü grup bin gramın altında doğanlardır. Prematüre retinopatisi risk faktörleri 1500 gramın altında ve 32’inci haftadan önce doğmuş tüm bebekler için geçerlidir. Bu nedenle prematüre bebeklerin mutlaka ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir. 

İlk muayene kaçıncı hafta yaptırılmalı?

Doğumdan sonra 4-6 hafta arasında mutlaka göz muayenesinin yapılması gerekir. Hafiften, ağıra doğru beş evresi bulunan ROP tedavisinde başarı, hastalığın evresiyle ilintilidir. İlk iki evresinde takip yeterli olup, üçüncü evreden itibaren ise lazer ve krio tedavisine başlanılması gerekmektedir.

(Visited 7 times, 1 visits today)