
Pandemi, ”Türkiye’de antidepresan satışlarını son bir yılda yüzde 9,6 artırdı”
- Hamilelikte kansızlık riskini neler artırır? - 15 Mart 2025
- Boyun fıtığı, ”boyun ağrısıyla” mı belirti verir? - 15 Mart 2025
- Ameliyat sonrası gözde tekrar katarakt oluşur mu? - 14 Mart 2025
Pandeminin, ergenlerde ciddi psikolojik dalgalanmalara yol açabileceği uyarısı geldi. Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, genç nüfusta görülen anksiyete ve depresyon oranlarının son bir yılda yaklaşık 2 kat arttığını vurguladı. Antidepresan satışlarının son bir yılda Türkiye’de, yüzde 9,6 yükseliş kaydettiğine dikkat çekildi.
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğünden, pandeminin ergenlerde ciddi psikolojik dalgalanmalara yol açabileceği, anksiyete, panik ve endişe gibi ruh sağlığı sorunlarında artış yapabileceği uyarısı geldi.
AİO Medikal Direktörlüğü tarafından yapılan açıklamada, Covid-19’un sadece bir medikal sağlık krizi olarak değil, aynı zamanda akıl sağlığı için de acil durum olarak düşünülmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, devamla şunlara dikkat çekildi.
Genç nüfusta görülen anksiyete düzeyi 2 kat arttı.
Bulaşıcı hastalıklar sadece bireylerin fiziksel sağlığını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda nüfusun psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor. Bilimsel çalışmalar, ergenlerde pandemi döneminde somatik yakınmaların arttığını, fiziksel aktivitenin azaldığını, yalnızlık duygusu, depresyon, kaygı belirtileri ve madde kullanımında artış olduğunu, ekran başında kalma sürelerinin uzadığını ve üretkenliğin düştüğünü gösteriyor. Uzaktan eğitim ve daha az hareket etme nedeniyle bozulan uyku düzeni de bu sürecin daha zor geçmesine neden olabiliyor. Ergenler en çok kendilerinin ve yakınlarının hastalanmasından ve ölümünden endişe duyuyor.
Pandemi öncesinde ve sırasında üniversite öğrencileriyle yapılan bir araştırmanın sonuçları, genç nüfusta görülen anksiyete ve depresyon oranlarının son bir yılda yüzde 30’lardan, yüzde 60’lara yaklaşık iki kat artığını gösterdi.
Psikolojik destek almak isteyenlerde ciddi artış var
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçları, pandemi döneminde ergen psikiyatrik bozukluklarının araştırılmasının gerekliliğini gösteriyor. Araştırma, gençlerin pandemiden sanıldığından çok daha fazla etkilendiğini ortaya koyuyor. Çalışmada, incelenen 13-18 ve 19-22 iki farklı yaş grubunda, pandemi döneminde 2019 yılı ile kıyaslandığında gençlerde psikolojik destek almak için yapılan başvurularda ciddi artış gözlemlendiği belirtiliyor.
Antidepresan kullanımı arttı
Psikolojik destek başvurularıyla birlikte 2020 yılında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, pandeminin etkisiyle antidepresan kullanımı arttı. Antidepresan satışları, son bir yılda Türkiye’de yüzde 9,6 yükseliş kaydetti.
Psikolojik sorunlarla baş etmekte uygulanabilecek stratejiler
Bilgi kaynaklarının doğruluğu ve bu kaynaklara erişimin sağlanması,
Kişilerin sosyal desteğinin artırılıp zenginleştirilmesi,
Hastalığa dair damgalama ve ayrımcılık sorunlarının önüne geçilmesi,
Güvenli koşullar altında günlük aktivite ve işlerin devamlılığının sağlanması,
Erişilebilir psikolojik destek kaynaklarının bulunması.