Kadınlarda iş stresini onlar tetikliyor

Amerikan Psikoloji Derneği verilerine göre,  Amerikalıların yüzde 65’inin en büyük stres kaynağı “iş”. Özellikle de kadınların…. Johns Hopskins Medicine Beden ve Ruh Sağlığı Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Haythornthwaite’a göre,  kadınlarda iş stresini tetikleyen 3 faktör var. Peki bunlar neler ve nasıl baş edilebilir?

 

 

Amerikan Psikoloji Derneği verilerine göre,  Amerikalıların yüzde 65’i, en büyük stres kaynağının iş olduğunu belirtiyor.  Özellikle de kadınlar için. Johns Hopskins Medicine Beden ve Ruh Sağlığı Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jennifer Haythornthwaite göre, kadınlarda iş stresini tetikleyen 3 temel faktör var ve bunların farkına vararak hareket etmek önemli.

Prof. Dr.  Haythornthwaite,  bu 3 temel faktörü ve bunlarla nasıl baş edilebileceğine ilişkin şunları anlattı.

İş ve yaşam dengenizi kurun

Günümüzde kadınlar, eskiye göre daha uzun süre çalışıyor ve bu nedenle kişisel sorumlulukları için daha az zaman kalıyor. Üstelik çocukların bakımından sorumlu olan kadınlar halen çoğunlukta. Ve tabii genelde yaşlıların bakımını da kadınlar üstleniyor. Bu noktada destek almak, sorumlulukları dağıtmak önemli.

Çalışma koşullarınızı araştırın

İş ortamlarının esnek olmaması, kadınlar üzerinde büyük bir stres yaratıyor. Örneğin, bazı kadınlar ofis işlerini evden yürütmek veya kişisel sorumluluklarını yerine getirebilmek için farklı bir mesai düzeninde çalışmak isteyebiliyor. Ancak birçok işveren halen esnek çalışma uygulamalarına sıcak bakmıyor. Bazı kadınlar ise, cinsiyetçilik veya ayrımcılık gibi sıkça görülen sorunlarla mücadele içinde. Yeni başlayacağınız bir işte, mutlaka sosyal haklarınızı ve çalışma koşullarınızı araştırın.

Teknoloji diyeti yapın

Dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon gibi taşınabilir cihazlar, kendimize ayırdığımız zamandan çalıyor.  Bazı kişiler, saat 6’da ofisten ayrılsa da, yataktayken bile e-postalarını kontrol ettiğini belirtiyor. Her yanımızı kuşatan teknoloji, işten uzaklaşıp gerçekten dinlenme konusunda zaten sıkıntı çeken kadınların durumunu daha da zorlaştırıyor. Kendinize akşam bir saat sınırı çekin ve o saatten sonra iş teknolojilerini kullanmayın, en azından sabahki mesaiye kadar. 

(Visited 37 times, 1 visits today)