İstanbul’da aile hekimleri şartlı ödeme istemiyor

Sağlık Bakanlığı; Aşı Programı Teşviki kapsamında aile hekimlerine 3000 TL, aile sağlığı çalışanlarına ise 1500 TL ek ödeme yapılacağını açıkladı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED):  ”Bu kadar çok aşı karşıtının olduğu ülkemizde, Sağlık Bakanlığı aşı karşıtı demeçlere ses çıkarmazken, ödemeyi nüfusunun yüzde 85’ini aşılama şartı ya da puanlandırma usulü şartlara bağlamasını kabul etmiyoruz.” 

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetı̇m Kurulu konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Tam da ‘Bu kez şartsız ve herkese eşit ödeme mi yapılacak?’ derken beklenen kriterler açıklandı.

Açıklamada, ”Bu kadar çok aşı karşıtının olduğu ülkemizde, Sağlık Bakanlığı aşı karşıtı demeçlere ses çıkarmazken, ödemeyi nüfusunun yüzde 85’ini aşılama şartı ya da puanlandırma usulü şartlara bağlamasını kabul etmiyoruz” denildi.

“Tüm ülkenin sosyoekonomik yapısı, coğrafi şartları, aile hekimliği birimlerinin bölgesel çalışma şekilleri göz önünde bulundurulduğunda bu şartların yerine getirilmesinin imkansız olduğu görülmelidir. diye belirtilen açıklamaya ,şöyle devam edildi:

“Ayrıca kişilerin aşı yaptırması özgür iradeleriyle vereceği bir karar iken kişilerin bu kararının cezasını aile hekimliği çalışanlarına mal etmek, hukuksuz olduğu gibi mantıkla da bağdaşmamaktadır. Teşviki ‘kağıt üzerinde’ bırakmak, uygulanabilirliği çok zor şartlara
bağlamak, göstermelik teşvik yapmaktan başka bir anlama gelmez.

Pandeminin tamamında hiç kapanmadan, poliklinik yükünün nerdeyse tamamını karşılayan, bebek-çocuk-gebe takiplerini aksatmayan, potansiyel covid hastalarını da muayene eden, yakınlarının aşılanmasını aylarca bekleyen aile sağlığı merkezi çalışanlarına ‘şart koşularak’ yapılması planlanan ödemenin şartları derhal kaldırılmalıdır. Bu süreçte tüm sağlık birimlerine şartsız ek ödemeler yapılırken, yönetmeliğe şartlı ödemeler koyarak hakkımız sürekli yenmiştir. Aile hekimliği çalışanları olarak biz hep çalıştık, hiç durmadık. Pandeminin aşı yükünü de sırtlanan aile hekimliği çalışanları olarak talebimiz, hiçbir şart gözetilmeksizin, emeğimizin karşılığının pandemi süresi boyunca verilmesidir.”

(Visited 80 times, 1 visits today)