Hangi grup kalp hastalarının oruç tutması sakıncalı?

Uzmanlardan, özellikle kronik hastalığı olanlara, Ramazan için uyarı ve öneriler gelmeye devam ediyor.  Kardiyoloji uzmanları, bazı grup kalp hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olabileceğini belirtiyor.

 

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. İsmail Ateş,  oruç tutulmasında sakınca olabilecek kalp hastalıklarını anlattı.

Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu kontrol altına alınamayan, kontrolsüz hipertansiyon…

Oruç süresince kan şekeri ve insülin seviyelerinde değişiklik meydana gelir. Ayrıca iftarda hızlı ve fazla yemek, sindirim sistemini zorlarken kalbe de ek yük bindirebilir. Hipertansiyonu olan hastalar, uzun süren açlık veya yetersiz sıvı alımı nedeniyle tansiyon dalgalanmaları yaşayabilir. Kontrolsüz hipertansiyonu olan (>150/90) hastaların oruç tutması sakınca yaratabilir.

Düzensiz beslenme, uykusuzluk, kafein tüketimi ve mineral dengesindeki değişimler ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Özellikle oruç döneminde, kalp ritmine dair herhangi bir yakınma (çarpıntı, düzensiz nabız) olursa mutlaka doktora bildirilmelidir.

Dolayısıyla kalp yetmezliği ileri seviyede olanlar, yakın zamanda (son birkaç ay içinde) kalp krizi geçirmiş olanlar, ritim bozukluğu kontrol altına alınamayanlar, büyük kalp ameliyatı sonrası erken dönemde olanlar, ağır ilaç tedavisi veya çoklu ilaç kullanımı olanlar, ilaçlara rağmen şikayetleri devam eden ve kalp yetersizliği olan hastalar, kontrolsüz şeker hastalığı olan (HbA1c >9) hastalar, kan sulandırıcı kullanan ve INR kontrolü bozuk olan hastalar ve böbrek hastaları açısından oruç tutmak ciddi risk oluşturabilir.

(Visited 11 times, 1 visits today)