
Erkekler, sağlık konusunda ”neden daha vurdumduymaz?”…
- Dizi ağıranlar, merdiven çıkmak zorunda kalırsa nelere dikkat etmeli? - 17 Nisan 2025
- Bupa Türkiye’den, Adıyaman Üniversitesi’ne sağlık merkezi… - 15 Nisan 2025
- Hamilelikte kustuktan hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın… - 15 Nisan 2025
Ülkemizde yayınlanan sağlık istatistiklerine göre kadınlar, erkeklere göre önleyici tarama tetkiklerine daha yüksek oranda başvuruyor.Uzmanlar, erkeklerin kendilerinin ya da yakınlarının başına bir olay gelmeden, sağlık konusunu daha az önemsediklerinin altını çiziyor.
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Medikal Direktörü Uzm. Dr. Celal Yücel Batmacı, erkeklerin sağlığını ihmal ettiğine işaret etti.
Önleyici taramalara başvuru sayıları az
Erkeklerin abdominal aort anevrizması geçirme olasılığı kadınlardan dört kat daha fazla. Gut veya mesane kanseri gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma, intihar, kalp hastalığı nedeniyle ölme olasılıkları kadınlardan daha yüksek. Buna karşın erkeklerin önleyici taramalara başvuru sayıları, kadınlardan daha düşük. Ülkemizde yayınlanan sağlık istatistiklerine göre kadınlar, erkeklere göre önleyici tarama tetkiklerine daha yüksek oranda başvuruyor.
Yapılan çalışmalarda, çoğu erkek sağlığını takip eden bir doktoru olmadığını söylüyor. Bunun yanında tansiyon, kolesterol veya kilolarını kontrol ettirmediklerini ifade ediyor.
Başa bir olay gelmeden…
Erkekler kendilerinin ya da yakınlarının başına bir olay gelmeden sağlık konusunu daha az önemsiyor. Hayatını değiştirecek bir olay olmalı… İster bir hastalık olsun, ister size yakın birinin genç yaşta kalp krizinden ölmesi olsun, ister çocuk sahibi olmak olsun. Maalesef bu gibi durumlardan sonra sağlık konusunda bilinç düzeyi yükseliyor ve erkekler sağlıklarının yönetimi konusunda reaktif durumdan proaktif duruma geçiyor
Erkekler sağlık konusunda neden böyle davranıyor?
Erkeklerin ‘‘yardım isteyememesi ve kendi kendine yetmesi gerektiği” fikri gibi geleneksel cinsiyet rolleri, sağlık arayışı ve sağlık arayışından kaçınma konusunda açık ara en güçlü belirleyiciler. Bunun yanı sıra toplumsal cinsiyet rolleri önemli. Erkeklerin güçlü ve dayanıklı olması gerektiği yönündeki toplumsal beklentiler, sağlık sorunlarını görmezden gelmelerine neden oluyor.
Ayrıca erkekler, sağlık sorunlarını dile getirmekte ve yardım istemekte zorlanabiliyor. Sağlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmamak da, erkeklerin düzenli kontrollerden kaçınmasına yol açıyor.