Fazla ”Atom meyve suyu” tüketmek, böbrek taşı yapabilir…

Atom meyve suları özellikle bağışıklık sistemini desteklemek için kış aylarında sıkça tüketiliyor. Bunların genellikle C vitamini açısından yüksek  meyvelerden yapıldığını belirten uzmanlar, fazla tüketmenin faydaları yanında riskleri de bulunduğuna işaret ediyor. 

 

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, bağışıklık sistemini desteklemek için kış aylarında sıkça tercih edilen ‘‘atom meyve suları” hakkında öneri ve uyarılarda bulundu.

C vitaminin fazlası böbrek taşı yapabilir…

Atom meyve suyu tabiri, genellikle C vitamini açısından yüksek olan ve bağışıklığı destekleyen meyve sularını tanımlamak için kullanılır. Bu tür meyve sularında genellikle portakal, nar, kivi, limon, greyfurt gibi meyveler bulunur. Antioksidan etki gösteren A, C, E vitaminleri, potasyum, folik asit gibi besin ögelerini içerdiği için besin değeri yüksektir ancak posa içerikleri meyvenin kendisine kıyasla daha düşüktür.

Türkiye Beslenme Rehberine göre, günlük yaklaşık 2000 kkal’lik enerji içeren bir diyette C vitamini ihtiyacı erkek ve kadınlarda 70 mg’dır. Bir kupa (yaklaşık 240 ml) atom meyve suyu, kullanılan meyvelerin çeşidine bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 50-150 mg arası C vitamini içerebilir ve günlük gereksinmenin en az yüzde 70’ini karşılayabilir. Aşırı C vitamini alımı oksalat maddesinin vücutta birikmesine ve böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.

Ayrıca, aşırı atom meyve suyu tüketimi kan şekerini yükseltebilir, insülin direnci riskini arttırarak uzun vadede tip 2 diyabet riskini de etkileyebilir. 

Reflü ortaya  çıkarabilir…

Yine yüksek miktarda asidik meyve suyu tüketmek, mide asidini artırabilir ve reflü ortaya çıkabilir. Bazı meyve suları, özellikle nar, ananas ve kivi gibi meyvelerden yapılanlar, bireylerde kaşıntı, döküntü, şişlik gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

(Visited 9 times, 1 visits today)