Covid-19, farkında olunmayan hastalığı da ortaya çıkarıyor

Covid-19 geçirdikten sonra hastaların pek çoğu, kalplerinde bir hasar olup olmadığını öğrenmek için kardiyoloji polikliniklerine başvuruyor.  Bu başvuruyla çoğu hastaya hipertansiyon tanısı erken konulmuş oluyor.

Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin,  Türkiye’de 40 yaş üzerindekilerin de yarısının hipertansiyon hastası olduğunu,  bunların da yüzde 60’ının hasta olduğunu bilmediğini söyledi. 

”Covid-19 ortaya çıkartıyor”

Hipertansiyonun yıllarca hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve teşhis edilip kontrol altına alınmadığı sürece kalp ve damar sistemine, beyine, gözlere ve böbreklere kalıcı hasar veren bir hastalık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Keskin, ”Covid-19 geçirdikten sonra kalplerinde bir hasar kalıp kalmadığını öğrenmek için kardiyoloji polikliniklerine yapılan başvuruların artması sonucu, çoğu hastaya  hipertansiyon tanısını erken koyma şansı elde ettik’‘ diye konuştu.

”6 ayda bir kere tansiyon değerlerini kontrol ettirin”

Sinsi bir şekilde başlayıp ilerleyen bu hastalığın teşhis edilebilmesi için her bireyin ” en azından 6 ayda bir kere tansiyon değerlerini kontrol etmesi” gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Muhammed Keskin,  hastalığın belirgin bir belirtisi olmadığını söyledi.

Doç. Dr. Keskin, ”Hipertansiyon tanısını koymak için tek kriter kan basıncının yüksek olmasıdır.
Bununla birlikte, baş ve ense ağrısı, kulak uğultusu ve çınlama, baş dönmesi, yüzde kızarıklık ve yanma hissi, sık idrara çıkma, burun kanaması, çarpıntı ve terleme de başlangıç aşamalarında görülebiliyor” dedi.

(Visited 29 times, 1 visits today)