Beyindeki sessiz tehlike: Anevrizma
- Sanal kumar yaşı ergenliğe kadar düştü! - 13 Aralık 2024
- Saç dökülmesi erkeklerde depresyon nedeni - 6 Aralık 2024
- Aşırı kafein tüketimi kalp ritmini bozuyor - 6 Aralık 2024
Son yıllarda kalp kriziyle birlikte en çok konuşulan sağlık sorunlarından biri haline gelen beyin anevrizmaları, çoğunlukla belirti vermeden ilerleyip hayati risk taşıyan bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Özellikle erken teşhis edilmediğinde ciddi beyin kanamalarına yol açabilen anevrizmalar, yaşam kayıplarına neden olabiliyor.
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, beyin anevrizmalarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine vurgu yaptı.
Gedik, “Anevrizmalar, kafadaki arterlerin duvarlarının zayıflaması ve genişlemesi ile oluşur. Sessiz bir şekilde durduklarında belirti vermeyebilirler, ancak yırtıldıklarında beyin kanamasına neden olarak hayatı tehdit ederler,” ifadelerini kullandı. ABD’de yapılan araştırmalara göre, beyin anevrizmaları toplumda %0,4 ile %6 arasında görülmektedir ve beyin kanaması geçiren hastaların %20-25’i hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirmektedir.
Her Anevrizma Kanama Yapmaz
Anevrizma boyutunun kanama riskinde etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Gedik, “Her anevrizma kanama yapmaz. Çalışmalar, 6 mm’den küçük anevrizmaların daha düşük kanama riski taşıdığını gösteriyor. Yine, 10 mm’den küçük olanlar yırtıldığında daha kolay iyileşebilir,” dedi.
Kimler Risk Altında?
Dr. Gedik, ailesinde beyin anevrizması öyküsü bulunan kişilerin ve bazı genetik hastalıklara sahip olanların daha yüksek risk taşıdığını belirtti. “Özellikle sigara içen, hipertansiyonu olan kadınlar ve ateroskleroz sorunu yaşayan bireyler risk altındadır. Bu nedenle riskli bireylerin dikkatli olması gerekmektedir,” şeklinde konuştu.
Erken Tanı ve Önlemler Mümkün mü?
Dr. Gedik, kontrastlı beyin tomografi ve MR anjiyografi gibi görüntüleme yöntemleriyle anevrizmaların erken evrede tespit edilebileceğini belirtti. Ancak, yüksek radyasyon nedeniyle konvansiyonel serebral anjiografi yöntemi rutin taramalarda kullanılmamaktadır. Dr. Gedik, “Ailesinde iki veya daha fazla kişi beyin anevrizması nedeniyle kanama geçirmiş olanların en az bir kez tarama yaptırması önerilmektedir. Bunun yanında hipertansiyonun kontrol altında tutulması ve sigaradan uzak durulması en önemli önlemlerden biridir,” diyerek önleyici sağlık tedbirlerinin önemini vurguladı.