
Aile içindeki stresli ortam, çocuklarda boy kısalığına neden oluyor…
- Hamilelikte kansızlık riskini neler artırır? - 15 Mart 2025
- Boyun fıtığı, ”boyun ağrısıyla” mı belirti verir? - 15 Mart 2025
- Ameliyat sonrası gözde tekrar katarakt oluşur mu? - 14 Mart 2025
Ülkemizde her 100 kişiden 5-10’unda boy kısalığı tespit ediliyor. Çocuklarda boy kısalığının tek nedeninin genler olmadığının altını çizen uzmanlar, astımdan aile içindeki stresli ortama kadar bir çok faktörün, buna yol açabildiğini belirtiyor.
Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, çocuklarda boy kısalığına yol açan nedenleri anlattı.
Ailevi boy kısalığı: Eğer ailede bir veya daha fazla kişi kısa boyluysa, büyüme hormonu normal olsa bile çocuğun genetik yapıdan kaynaklı kısa boylu olma ihtimali yükseliyor. Genetik olarak beklenen hedef boy, anne ve baba boyuna göre hesaplanıyor. Ancak, çocuk anne ve babadan başka diğer aile fertlerine de benzemiş olabiliyor.
Yapısal büyüme geriliği: Yapısal büyüme geriliği; çocukluk döneminde büyümenin yaşıtlarına göre geri olduğu ve ilerleyen yaşlarda normale döndüğü geçici bir durum olarak tanımlanıyor. Bu çocuklarda genellikle ergenlik dönemi de gecikiyor. Ancak bazı çocuklar, yaşıtlarına göre yavaş büyüyebilir ve ergenlik döneminde bu farkı kapatabilirler.
Hormonal nedenler: Büyüme hormonu ve tiroit hormonlarının eksikliği, çocuklarda boy kısalığının en önemli hormonal nedenlerini oluşturuyor.
Sistemik hastalıklar: Astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları, çölyak, kronik böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, kronik anemi, inflamatuar bağırsak hastalıkları ve malabsorbsiyon sendromları olarak adlandırılan besinlerin yeterince emilememesi durumları gibi uzun süreli hastalıklar da, çocuklarda boy uzamasını önleyebiliyor.
Psikososyal nedenler: Aile içindeki stresli ortam veya duygusal ihmal, kötü yaşam koşulları, travmalar ve anksiyete gibi psikolojik etkenler de çocuklarda büyüme hormonunu baskılayarak, boy uzamasını olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme: Çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için yeterli ve dengeli beslenerek vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini alması gerekiyor.