Salgında en çok neden korkuyoruz?

Türkiye ilk covid-19 vakasıyla geçen yıl Mart ayında tanıştı. Salgının ilk günlerinde toplumda kaygı düzeyi yüzde 60 civarındayken, yaz aylarıyla birlikte kaygılar biraz azaldı.  Ancak Eylül’den itibaren kaygı düzeyi, salgının başladığı ilk günlere döndü.  İnsanlar salgınla ilk karşılaştıkları dönemde en çok mali ve ekonomik sorunlardan korkuyordu. Ancak aradan geçen bir yıl içinde, kaygılar da değişti.

Koronavirüs 2’inci  Dalga Sonrası Türkiye Araştırması, salgında en büyük korkumuzun ”sevdiklerimizi kaybetmek” olduğunu ortaya koydu.

56 şehirden 18 yaş üstü 3 bin 500 kişinin katıldığı araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, şunları anlattı:

Kaygı seviyesi salgının başladığı ilk döneme döndü

Nisan 2020’de yaptığımız araştırmada yüzde 60 seviyesinde olan genel kaygı durumu, yaz aylarındaki normalleşmenin etkisiyle yüzde 48’e gerilemişti. Ancak ikinci dalga sonrasında tekrar yüzde 59 seviyesine çıktı. Araştırmaya göre en çok 46 yaş üzeri kaygı duyuyor.

En çok nelerden korkuyoruz?

Cevaplar, kendimizi düşünmekten sevdiklerimizi düşünmeye doğru evrilmiş cevaplar. Daha önce mali ve ekonomik sorunlar üst sıralardaydı. Salgından bir yıl sonra artık en çok sevdiklerimizi kaybetmekten korkuyoruz. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 60’ı pandemiyle ilgili en büyük korkularının sevdiklerini kaybetmek olduğunu
belirtirken, yüzde 48’i sağlık sorunları yaşamaktan endişe duyduğunu ifade etti. Ekonomik sorunlar
yaşamaktan korkanların oranı ise 37 oldu.

Temizlik takıntısı korkusu

Bu arada araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 7’si ”paranoya ve temizlik takıntısının kalıcı olma” korkusu yaşadığını da ortaya  koydu.

(Visited 13 times, 1 visits today)