Maymun Çiçeği döküntüsü ile alerjik döküntü nasıl ayırt edilir?

Vakaların artışıyla yeni bir küresel salgın olarak kabul edilen Maymun Çiçeği Hastalığı, günümüzde Afrika dışında ilk kez bu sıklıkta görülüyor. Kuluçka süresi 7 ila 14 gün arasında değişen Maymun Çiçeği hastalığında, alerjik döküntülere benzer döküntüler de meydana geliyor.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, Maymun Çiçeği virüsünün nasıl bulaştığı ve  hastalığın döküntülerinin alerjik döküntülerden nasıl ayrılabileceğine ilişkin bilgiler verdi.

Kuluçka süresi 7 ila 14 gün ancak 5-21 gün arasında değişebiliyor…

Maymun Çiçeği virüsü; insandan insana soluk havasındaki damlacıklar ve hastanın deri lezyonlarına doğrudan temasla bulaşıyor. Cinsel ilişki sırasında vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla da bulaşabildiği biliniyor. Bulaştıktan sonra hastalığın ortaya çıkması yani kuluçka süresi 7-14 gün ancak 5-21 gün arasında değişiyor.

Maymun Çiçeğini alerjik döküntülerden ayırabilecek belirtiler

Maymun Çiçeği hastalığında belirtiler ateş, halsizlik, baş ağrısı, titreme, lenf bezlerinde büyümenin yanı sıra çiçek hastalığına benzer döküntüler şeklinde sıralanıyor. Döküntü ortaya çıktıktan 14-28 gün sonra pul pul dökülmeye başlıyor. Hastalığın döküntüleri 0,2 ila 1 cm büyüklüğünde olup genellikle önce yüzde görülüyor ve takiben tüm vücuda yayılıyor.

Çiçek hastalığı gibi döküntüler avuç içi ve ayak tabanlarında yoğunlaşıyor. Alerjik döküntüler ile Maymun Çiçeği karşılaştırıldığında, alerjik döküntülerde ateş, titreme, lenf bezi büyüklüğü eşlik etmez, genellikle kaşıntılıdır, avuç içi ve ayak tabanında görülmez.

(Visited 145 times, 1 visits today)