Maske sadece ”virüsten” değil ”polenden” de koruyacak
Koronavirüs salgınıyla hayatımıza giren maske, bizi sadece virüsten değil polenden de koruyacak. Prof. Dr. Çatal, havada her an polen bulunduğunu hatırlattı. Maskenin, alerjik rahatsızlıkları olan insanlara, virüsün yanında polenlere karşı da koruma sağlayabileceğinin altını çizdi.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çatal, konuya ilişkin şunları söyledi.
Maske, polen alerjisine karşı da koruyacak
Pandemi sürecinde zorunlu hale gelen maske, alerjik rahatsızlıkları olan insanlara virüsün yanında polenlere karşı da koruma sağlayabilecek. Küçük polenler, rüzgarın etkisiyle çok uzak mesafelere taşınabilmekte, meteorolojik faktörlerin etkisiyle birkaç mikronluk çok daha küçük taneciklere parçalanabiliyor. Bu da solunum yollarına doğrudan nüfus ediyor. Büyük polenler ise solunum yollarına etki edememekte.
Yapılan araştırmalara göre, bir polenin alerjik olaylara sebep olabilmesi için bir metreküp havada ortalama 35-50 polen bulunması gerekiyor. Havada her an polen bulanmakta olup, polen yoğunluğu alerji durumunu ortaya koyuyor.