Karda elinizle düşmeyi durdurmaya çalışmayın…
- Büyükşehirde yaşayanlar uyumaya da zaman bulamıyor: ”Uyku süresi ortalamanın altında” - 4 Haziran 2026
- Bu hastalık, kadınlarda erkeklere göre 5 yıl daha erken gözüküyor - 3 Haziran 2026
- Hipnoz sırasında kişi istemediği bir şey söyler mi? - 2 Haziran 2026
Kar yağışının etkili olduğu şu günlerde uzmanlardan da uyarılar geliyor; ”Elle düşmeyi durdurmaya çalışmayın”, ”Karlı ve buzlu zeminlerde en sık karşılaşılan yaralanmaların başında, düşme anında ellerin refleks olarak yere koyulması sonucu oluşan el ve el bileği kırıkları.”
![]()
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Mert İlhan, kar yağışı sırasında kayma anında refleks olarak yapılan en kritik hatanın, elleri yere koyarak düşüşü durdurmaya çalışmak olduğuna işaret etti.
Acil servise başvuruların büyük kısmı…
Karlı ve buzlu zeminlerde en sık karşılaşılan yaralanmaların başında, düşme anında ellerin refleks olarak yere koyulması sonucu oluşan el ve el bileği kırıkları geliyor. Kış aylarındaki acil servis başvurularının büyük kısmını bu tip yaralanmalar oluşturur.
Elleri kullanmaktan kaçının, dirsekleri bükülü tutun, yüzü koruyun…
Düşerken elleri kullanmaktan kaçınarak, dirseklerin bükülü tutulması gerekir. Mümkünse ellerin göğüste çaprazlanarak veya yüzü koruyacak şekilde tutularak darbenin omuz ya da sırt gibi daha geniş bölgelerle karşılanması önerilir.
Düşme eylemi kaçınılmaz hale geldiğinde vücut bütünlüğünü korumak için uygulanması gereken stratejilerden diğeri, başı korumak için çeneyi hafifçe göğse doğru almak, başın sert zemine doğrudan çarpma riskini azaltmaya yardımcı olmaya çalışmaktır.
Ayrıca düşüş yönünü mümkünse yana çevirip yuvarlanma hareketi yapmak, darbe enerjisini tek bir kemik çıkıntısı yerine geniş kas gruplarına yayarak kırık riskini azaltabilirken; panik halinde vücudu kasmak yerine daha kontrollü ve yumuşak bir düşüş şok emilimini artırarak yaralanma şiddetini hafifletebilir.