Erken menopozda PRP tedavisi gebelik için çözüm mü?

Saç dökülmesinden cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılan ve halk arasında yumurtalık gençleştirme olarak da bilinen PRP yöntemi, kısırlığın tedavisinde yenilikçi çözümler sunuyor.

Prof. Dr. Erkut Attar, “PRP yöntemiyle yaklaştığımız erken menopoz olgularında kendiliğinden gebelikler oluşuyor” dedi.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “PRP yöntemiyle yaklaştığımız erken menopoz olgularında kendiliğinden gebelikler oluşuyor. Yöntem, hastanın kendi yumurtasıyla gebe kalması ve doğurganlığını koruması için bir fırsat veriyor” dedi.  

Prof. Dr. Erkut Attar, özellikle erken menopoz yaşayan, yumurta sayısı düşük kadınlarda başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini söyledi.  

Farklı nedenlerden dolayı 20’li yaşlardan itibaren kadınların erken menopoza girebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Erkut Attar, şöyle devam etti:

“Bu nedenle eğer evlilik ya da bir birliktelik yoksa özelikle 35 yaş üstündeki hastalarda mutlaka yumurta dondurmayı öneriyoruz. Öncelikle bu durum için farkındalığın artması oldukça önemli. Maalesef, bu konuda yeterli bilgi ve farkındalık olmadığı için de hastalarda yumurta dondurma işlemi gecikiyor. Sonrasında da ya hiç yumurta tespit edilemiyor ya da çok az oluyor. İşte bu olgularda biz PRP yöntemiyle başarılı sonuçlara ulaşabiliyoruz.”

Prof. Dr. Attar, PRP’nin kısırlık ve doğurganlık üzerinde kullanımının hala tartışılan bir konu olduğunu ve bilimsel anlamda çalışmaların  devam ettiğini hatırlatarak, görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Bugün yaygın olarak kullandığımız klasik tüp bebek yönteminde de, mikroenjeksiyon yönteminde de başlangıç aşamasında tedaviler kanıta dayalı olmadan sürdürüldü. Dolayısıyla bu yönde eleştirilmesine ve ön yargılı olunması çok da doğru değil düşüncesindeyim. Kaldı ki erken yumurtalık yetmezliğinin ve düşük yumurtalık rezervinin şu anda başka bir tedavisi de bulunmuyor.” 

PRP’nin her hastaya uygulanamadığını ve başarılı sonuçlara ulaşmak için doğru hasta seçiminin önemini belirten Prof. Dr. Erkut Attar, şöyle devam etti:

“İleri yaş hastası, az yumurta çıkan hastaya da PRP yapıyoruz. Düşük yumurtalık rezervi için sınıflandırma sistemleri var.  Yumurta hacimleri göreli olarak iyi, yaşları göreli olarak daha genç olan hastalar tercih edilerek uygulama yapılıyor. Yumurta hacimleri çok küçük, menopoz süresi çok uzun, yaşı ileri olanlara PRP’yi genel olarak uygulamıyoruz. Dolayısıyla seçerek uyguladığımız hastalarda sonuçlar gayet iyi. Erken yumurtalık yetmezliklerinde ve yumurta rezervi azalmış hastalarda PRP tam bir tedavi yöntemi diyebiliriz.”

İlerleyen zaman içerisinde PRP’nin tüm dünyada tüp bebek tedavilerinde rutin uygulanan bir yöntem haline geleceğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Erkut Attar, “Güvenilirliği konusunda bir problem yok, üstelik görünen bir yan etkisi de yok. PRP nasıl dize ve yüze enjekte ediyorlarsa biz de yumurtalığa enjekte ediyoruz. Enjekte edilen hücreler olgun vücut hücreleri olduğu için de ciddi bir yan etki göstermesi hemen hemen olanaksız” dedi.

(Visited 35 times, 1 visits today)