Alerjik egzaması olanlara öneriler…
- GSK Türkiye hukuk ekibinde üst düzey atama… - 12 Kasım 2024
- İSTAHED: ”Zatürre aşısıyla dünyada 700 bin çocuğun hayatı kurtarılabilir” - 12 Kasım 2024
- Hikikomori Sendromu, gençler arasında hızla yayılıyor… - 11 Kasım 2024
Alerjik egzama özellikle sonbahar aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, buna neden olarak ”polen, kuru hava, ev tozu akarı, giyilen giysiler ve ikincil enfeksiyonları” gösteriyor.
İstinye Üniversitesi (İSÜ) Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Emine Erişmen Gür, özellikle sonbahar aylarında artış gösteren alerjik egzamadan korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
Alerjik egzama nedir?
Alerjik egzama, atopik dermatit olarak da bilinen; genellikle çocukluk döneminde başlayan, kronik ve inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Atopik hastalıklar grubuna dahil olup, alerjik rinit ve astım gibi diğer atopik durumlarla sıkça ilişkilidir. Genetik, immünolojik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda gelişir. Belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık ve ciltte kuruluk sıklıkla görülmektedir.
Hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?
Cilt Bakımı: Havaların soğumasıyla artan cilt kuruluğunu azaltmak ve cilt bariyerini güçlendirmek için düzenli nemlendirici kullanımı önemlidir. Nemlendiricilerin, banyo sonrası hemen uygulanması, cildin nem kaybını önlemeye yardımcı olur.
Alerjenlerden Kaçınma: Bireylerin, alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek polen, ev tozu akarları ve hayvan tüyleri gibi alerjenleri tanımlayıp bunlardan kaçınmaları önemlidir.
Giyimde Dikkat: Pamuklu ve yumuşak kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi, cilt tahrişini azaltır.
Banyo ve Hijyen: Cilt temizliğinde sıcak su yerine ılık su kullanılmalı, uzun süreli banyo yapmaktan kaçınılmalı ve parfümsüz atopik ciltlere uygun yıkama ürünleri tercih edilmelidir.
Stresi yönetme: Stres alerjik egzama semptomlarını kötüleştirebilir. Hastaların stres azaltıcı aktivitelerde bulunması tedaviye destek sağlayabilmektedir.