Para dezenfekte edilmeli mi?
- Bahar aylarında aort yırtılması riski artıyor - 13 Nisan 2026
- Demir eksikliği mi yoksa bahar yorgunluğu mu? - 12 Nisan 2026
- Türkiye kendi kanser ilacını dünyaya kazandırmaya hazırlanıyor - 6 Nisan 2026
Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon Derneği’nce, paranın koronavirüs bulaşında doğrudan bir kaynak olmadığına işaret edilerek, ”Para değil el hijyeni bulaşın önlenmesinde esastır” ifadesi vurgulandı.
![]()
Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon Derneği’nce, paranın koronavirüs bulaşında doğrudan bir kaynak olmadığına işaret edilerek, ”Para değil el hijyeni bulaşın önlenmesinde esastır” ifadesi vurgulandı.
Dernekten yapılan açıklamada para dezenfeksiyonu konusuna dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:
”Son günlerde para dezenfeksiyonu konusu da yazılı ve görsel basında sıkça gündeme gelmektedir . Para, koronavirüs bulaşında doğrudan bir kaynak değildir.
Para üzerinde virüs varsa virüsün kuru yüzeyde uzun süre canlı kalması mümkün değildir. Canlı kalsa bile paraya dokunan kişinin koronavirüs ile enfekte olması için dokunduktan sonra elini yıkamadan yüzüne, ağzına, gözüne dokundurması gerekir. Dolayısıyla para değil el hijyeni bulaşın önlenmesinde esastır.
Aynı sebeple bankamatikler içinde paranın dezenfeksiyonu gereksizdir. Bunun yerine elle dokunulan bankamatik tuşlarının ve ekranlarının sık sık temizlenmesi uygundur. Bununla birlikte temel önlem bankamatik işlemlerinden sonra el hijyenidir.”