Kanser tedavisinde kişiselleştirilmiş tedavi ve immünoterapi

Son yıllarda kanser tedavisindeki en büyük gelişme olarak nitelendirilen ve kişinin bağışıklık sistemini güçlendirerek kanseri yenmesini sağlayan immünoterapi, kanserli hastaların önemli bir bölümüne uygulanır hale geldi. 

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, ”İmmünoterapi ilaçları kemoterapi ilaçlarına bazen alternatif bazen de yardımcı yöntem olarak yeni tedavi seçenekleri oluşturdu. Üstelik bunu hastanın yaşam konforunu bozmadan, yaşam kalitesini koruyarak sağlıyor” dedi.

Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, kişiselleştirilmiş tedavi ve immünoterapi yöntemindeki gelişmeler sayesinde bazı kanser türlerinde şifaya yakın yaşam süreleri sağlanabildiğine dikkat çekerek, “İmmünoterapi ilaçları kemoterapi ilaçlarına bazen alternatif bazen de yardımcı yöntem olarak yeni tedavi seçenekleri oluşturdu. Üstelik bunu hastanın yaşam konforunu bozmadan, yaşam kalitesini koruyarak sağlıyor” dedi.

Bağışıklık sistemi “kanserli hücreleri” tanımazsa…

Bağışıklık sisteminin her gün vücudun ürettiği, genetik yapısı bozulmuş olan kanserli hücreleri yok ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yeşim Eralp, bağışıklık sisteminin başlangıçta kanserli hücreleri normal dokulardan kolaylıkla ayırt edip yok edebildiğini, ancak bazı durumlarda kötü huylu hücreleri zararlı olarak algılayamadığını ve bunları yok etmesi gerektiğinin farkına varamadığını anlattı.

Savaşçı hücreleri durduran freni kaldırıyor!

Prof. Dr. Yeşim Eralp, bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı yapılan tüm tedavi yaklaşımlarına “immünoterapi” dendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

”Onkolojik tedavilerde son yıllarda atılan en büyük adım olarak belirtilen immünoterapi, kanserli hücrelerle savaşmak için bağışıklık yanıtını güçlendiriyor ve yeni baştan yapılandırıyor. Kanserin oluşturduğu bağışıklık frenini çözmesini sağlayarak kanseri yok etmeyi hedefliyor. Üstelik bunu kemoterapi tedavisinin aksine bulantı, kusma ve saç dökülmesi gibi ciddi yan etkiler oluşturmadan gerçekleştiriyor.”

Kanser tedavisinde çığır açıldı

İmmünoterapinin kanser tedavisinde ilk kez malign melanom ve böbrek kanseri gibi kemoterapi ile radyoterapi tedavilerine dirençli olan kanser türlerinde uygulandığını anlatanProf. Dr. Yeşim Eralp2018 yılında araştırmacılar Dr. James Allison ve Dr. Tasuku Honjo’nun immünoloji konusunda yaptıkları araştırmaların, bağışıklık sisteminin frenini çözerek vücudun savunma sisteminin kansere karşı savaşmasını sağlayan “immun checkpoint inhibitörleri (ICI)” adı verilen bir grup ilacın geliştirilmesini sağladığını hatırlattı.

Tedavide önemli başarılar sağlanıyor

Günümüzde hemen hemen tüm kanser türlerinde uygulanan ICI ile malign melanom ve böbrek kanserlerinin dışında, özellikle akciğer kanserlerinde önemli başarılar sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Yeşim Eralp,, şunları kaydetti:

”Örneğin, kemoterapi ve ICI ile birlikte uygulanan bazı akciğer kanserli hastalarda 3 yıl ve ötesinde yaşam süreleri artık bir hayal değil. Bunun yanı sıra genetik yapısında “mikrosatellit instabilite (MSI)” özelliği barındıran kanser tiplerinde de immünoterapilerin ağır yan etkileri olabilen kemoterapi tedavisine alternatif bir seçenek oluşturdu. Örneğin, tüm kemoterapilere dirençli, bu tür bir safra yolu kanserinde, kanserin hemen hemen tamamen yok edilebildiği görüldü.” 

(Visited 103 times, 1 visits today)