”Yeni salgınları engellemek için avcılık yasaklanmalı” çağrısı

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, avlanma ve yaban hayvanı ticaretinin yasaklanmasını istedi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,  insanlarda yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ının, hayvanlardan insanlara geçen türde olduğuna işaret edildi. 

 

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) , avlanma ve yaban hayvanı ticaretinin yasaklanmasını istedi.

İVHO Egzotik ve Yaban Hayatı Komisyonu imzasıyla yapılan açıklamada,  koronavirüs salgınının çıkış nedenine işaret edilerek, yeni salgın riskleriyle karşılaşma ihtimalini artırdığı için avcılığın yasaklanmasının giderek zorunlu hale geldiğine vurgu yapıldı Açıklamada, devamla şunlar kaydedildi.

Salgına davetiye çıkarıyor

Yaban hayvanlarının avlanıp tüketilmesi,  birçok zoonoz etkenin insanlara bulaşmasındaki ana yollardan biri. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,  insanlarda yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ı zoonotik kökenli, yani hayvanlardan insanlara geçen türde. Örneğin SARS, MERS, Ebola, domuz gribi ve kuş gribi salgınları gibi.

Avcılık tüm dünyada sadece yaban hayatı için değil,  toplum sağlığı için de sorun teşkil etmekte. Çiftlik hayvanlarından gıda üretimi sürecinin her aşamasında, veteriner hekim kontrolü bulunmakta. Yaban hayvanlarında ise böyle bir durum söz konusu değil. Bu nedenle kontrolsüzce avlanan yaban hayvanlarının gıda olarak tüketilmesi sadece avcı ve etrafındaki kişiler için değil toplum sağlığı için de tehlikeli, salgın hastalıklara adeta davetiye çıkartıyor.

(Visited 35 times, 1 visits today)