MESTAD: ”Yönetmelik değişikliğiyle, estetik işlemleri yalnızca belirli branşların tekelinde tutan uygulamalara son verildi”

MESTAD Başkanı Uzm. Dr. Güneş; ”Yönetmelik değişikliğiyle, estetik işlemleri
yalnızca belirli branşların tekelinde tutan uygulamalara son verildi”, ”Yeni düzenleme
halk sağlığını korumayı, hekime ulaşılabilirliği artırmayı ve merdiven altı uygulamaları
tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.”

Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Geliştirme Derneği (MESTAD) Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Güneş, yönetmelik değişikliğiyle, ”estetik işlemleri yalnızca belirli branşların tekelinde tutan uygulamalara son verildiğini” savundu.

Uzm. Dr. Güneş,  yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yürürlüğe koyduğu yeni düzenlemenin, medikal estetik alanında köklü değişiklikler getirdiğini belirterek, şunları ifade etti:

”Hekimler arasındaki ayrıcalıklı uygulamalar sona erdirildi”

”Resmi Gazete’de yayımlanan ve sağlık camiasında yoğun bir şekilde tartışılan yönetmelik değişikliğiyle, estetik işlemleri yalnızca belirli branşların tekelinde tutan uygulamalara son verildi. Daha önce plastik cerrahi ve dermatoloji branşlarına tanınan ayrıcalıklar kaldırılarak tüm hekimlere, belirli bir sertifikasyon sürecinden geçmek koşuluyla estetik işlemleri yapabilme yetkisi verildi. Hekimler arasındaki ayrıcalıklı uygulamalar sona erdirilerek, tüm branşlara eşitlikçi bir yaklaşım
getirildi.

”Merdiven altı uygulamaları tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor”

Yeni düzenleme halk sağlığını korumayı, hekime ulaşılabilirliği artırmayı ve merdiven altı uygulamaları tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bakanlık bu kararla işi ehil olan hekimlere veriyor. Yeni düzenleme hukuka uygun hale gelmiş oldu. Kararda ‘her hekime cerrahi yetki veriliyor’ söylentileri tamamen asılsız. Sağlık standartlarına uygun olmayan, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan ve halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalar, denetimlerin artırılması ve yetkisiz sağlık kuruluşlarının engellenmesiyle son bulacak.

”İki branştaki hekim sayısı talebi karşılamıyor”

Bu düzenleme, sadece basit tıbbi işlemleri kapsıyor. Her hekimin, mezuniyet sonrası aldığı eğitimle bu işlemleri yapabilme yetkinliği zaten mevcut. Sertifikasyon programlarıyla bu yetkinlik daha da pekiştirilecektir.

Dermatoloji ya da plastik cerrahi ihtisaslarında, medikal estetik alanı müfredatta eğitim yer almıyor. Medikal kozmetik son yirmi yılda çok gelişmekte olan bir bilim dalı, dünyada da bize bu konuda talep hızla artıyor.  Türkiye’de medikal estetikte talep gittikçe artıyor ancak henüz bu konularda eğitim ihtisas eğitimlerinde yer almıyor. Türkiye’de bu iki branştan her birinin ortalama 1200’e yakın hekimi var. Bu iki branştaki hekimlerim 4’te 1’i devlette çalışıyor. Bırakın medikal estetikteki talebi karşılamayı, bu sayı kendi alanında artan talebi karşılamaya ve hizmet vermeye bile yetersiz.

 Bu karar hem sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracak, hem de Türkiye’nin bu alandaki
uluslararası itibarını güçlendirecektir. Tüm hekimleri ilgilendiren bu hakkaniyetli
düzenlemeden dolayı başta Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve
tüm bakanlık yetkililerine teşekkür ederiz. Hekimlerin yetkinlikleri ile ilgili yasa 2020
yılında güncellendi. Burada da enjeksiyon yetkisi her hekim için 4 üzerinden 4 verildi.
Bu şu demektir;  Türkiye’de tıp fakültesinden mezun her hekim hastasına en detaylı
bilgilendirmeyi yapabilir, en komplike durumları yönetebilir ve bunu açıklayabilecek
yetkiye sahip demektir. Yani tıp fakültesinden mezun her hekim, medikal estetikte
kullanılan cilt altı, yağ altı, kas arası, damar içi enjeksiyon yapma yetkisine sahiptir.”

(Visited 5 times, 1 visits today)