Hikikomori Sendromu, gençler arasında hızla yayılıyor…
- Kimler suda doğum yapabilir ya da yapamaz? - 13 Aralık 2024
- Dişler tamamen ”beyazlatılabilir mi?”… - 13 Aralık 2024
- Miyomlar kansere dönüşür mü? - 12 Aralık 2024
Hikikomori Sendromu yani ” toplumdan izole olma ve sosyal ilişkileri tamamen kesme” durumu… Bu sendromun Türkiye’de de gençler arasında yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken uzmanlar, sebepleri de ”sosyal baskılar, akademik ve mesleki beklentiler ile dijital dünya etkileri” olarak sıralıyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Kuş, Hikikomori Sendromunun Türkiye’de de gençler arasında yaygınlaşmaya başladığına dikkati çekti.
Nedenleri….
Toplumdan izole olma ve sosyal ilişkileri tamamen kesme durumu olarak tanımlanan Hikikomori Sendromu, başta Japonya’da görülmekle birlikte giderek dünya çapında artış gösteriyor. Bu sendrom Türkiye’de de genç bireyler arasında yaygınlaşmaya başladı. Bu geri çekilme durumu, gençlerin psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Yetersiz hissetme duygusu en önemli sebeplerden…
Sosyal baskılar, akademik ve mesleki beklentiler ile dijital dünya etkileri, sendromun ülkemizdeki en önemli sebepleri arasında. Türkiye’deki gençler, ailelerinden ve toplumdan gelen yoğun başarı beklentileri ve toplumsal baskılar nedeniyle ciddi bir stres altında kalıyor. Eğitim ve iş yaşamında başarıya yönelik yüksek standartların yanı sıra sosyal medyanın sürekli göz önünde olma hali, bireylerin kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açabiliyor. Bu durum, sosyal ilişkilerden geri çekilme isteğini artırarak, Hikikomori Sendromu’na zemin hazırlıyor. Toplumsal baskı ve başarı kaygısı, gençleri içe kapanmaya itiyor, bu da zamanla ciddi bir sosyal izolasyona neden olabiliyor.
Çözüm….
Sendromun önlenmesi ve tedavi edilmesi için toplumsal bilinçlenme önemli. Psikolojik destek, bireylerin sosyal yaşama yeniden adapte olmaları açısından büyük önem taşıyor. Ailelerin ve sosyal çevrenin de bu konuda bilinçlendirilmesi, gençlerin desteklenmesi açısından kritik. Ayrıca gençlerin içe kapanmasını engelleyecek sosyal etkinliklerin teşvik edilmesi de gerekir.