”Tembel” ya da ”Çok Yemekten Oluyor”a Karşı Hareket

Obez kişilere karşı var olan ön yargıları yıkmak için  “Hadi Birlikte Ön Yargıları Kıralım Obeziteyle Başa Çıkalım”  kampanyası başlatıldı.

 Kampanyayla obezitenin sadece çok yemek ya da hareketsizlikten olmadığına, tedavisi mümkün kronik bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğine ve obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin maruz kaldığı ön yargılara dikkat çekildi.

Çok yemekten oluyor”, ”Hiç hareket etmiyor”, ”Tembel”  ya da ”Kendi hatası”… Şişman insanların bir çoğu özellikle de kadınlar, bu ve benzeri sözlerle günlük yaşamda çokça karşılaşıyor. Obeziteyle ilgili ön yargılar kişinin bazen işe girmesine, bazen toplum içine karışmasına engel oluyor. Tüm bu ön yargıları yıkmak,  obezite konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ”Hadi Birlikte Ön Yargıları Kıralım Obeziteyle Başa Çıkalım” kampanyası başlatıldı.

Obez kadınlara yönelik ön yargılar daha fazla 

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD)Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, obez insanlara karşı çok fazla stigma( damgalama, ön yargı) bulunduğuna dikkat çekti.  Özellikle, erkeklere göre kadınlara yönelik damgalamanın çok fazla olduğunu vurguladı.

Bazı sektörlerde obez kişilerin işe alınmadığını, sağlık sektöründe de bu kişilere karşı stigmalar olduğunu belirten Yazıcı, ”Oysa obezite kronik bir hastalık ve çoğu kişi bunu bilmiyor.  Kişi obez olmayı kendi seçmiyor. Bu kişilerle dalga geçiliyor. O nedenle toplum içine pek girmek istemiyorlar. Oysa bu hastalara karşı multidisipliner yaklaşmamız gerekiyor” dedi.

Obezite çağdaş yaşamla birlikte artan bir salgın  

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD)Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram da, obezitenin fazla yeme yada hareketsizlik gibi ön yargılarla yanlış değerlendirdiğini anlattı. ”Obezite çağdaş yaşamda gittikçe artan bir salgın” diyen Bayram,  obezitenin sadece  vücut yağ oranının artması olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ve şunları kaydetti.

”Obezite, vücut yağ oranının artmasıyla birlikte davranış, endokrin, metabolik ve benzeri bir çok değişikliklerle karekterize kompleks bir hastalıktır. Obezite beklenen yaşam ömrünü de kısaltmaktadır. Türkiye’de obezite 12 yılda kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107 oranında arttı. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime multidisipliner bir ekip birlikte görev yapmalıdır. Maalesef toplumda obezite hakkında çok yanlış bir takım inanış ve davranışlar hakim. Obezite hastaları, hastalıklarının yanı sıra toplumdaki ön yargılarla da mücadele etmek durumunda kalmakta. Bu mücadele, başta hastanın ailesi olmak üzere, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla birlikte yürütülmeli ve ön yargılar kırılmalı.”

Obez bireyler kimden, nasıl yardım alacaklarını dahi bilmiyor”

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem de, “Hadi birlikte ön yargıları kıralım obeziteyle başa çıkalım” dijital kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 olduğunu hatırlattı ve bu hastalıkla mücadele için farkındalığın yanı sıra işbirliğinin de önemini vurguladı.

Novo Nordisk Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Aysun Hatipoğlu da,  kampanyaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde her 3 kişiden biri obezite hastalığı ile mücadele ediyor. Yurt dışında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu hastalar maalesef kimden ve nasıl yardım alacaklarını dahi bilmiyorlar. Ayrıca dışlanmaya kadar varan bir takım toplumsal ön yargılara maruz kalıyorlar. Obeziteyi tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak tanımlayan sayılı ülkelerden biri de Türkiye. Novo Nordisk Türkiye olarak bu hastalığa dikkat çekmek için pek çok bilimsel ve sosyal eğitimler düzenliyoruz. Yeni projeler geliştiriyoruz ve farkındalık yaratacak projeleri destekliyoruz. Siz de obezitenin farkında olup, obezite ile yaşayan kişilere destek oluyor, onların toplum içinde maruz kalabileceği tüm olumsuzluklara karşı duruyorsanız ve obez kişilere karşı ön yargıları yıkmaya ben de varım diyorsanız,  www.haditurkiye.com web sitesinden bu kampanyaya katılabilirsiniz.”

Şule Yılmaz

(Visited 262 times, 1 visits today)