11 güvensiz ve uygunsuz kozmetik ürün için 495 bin TL ceza kesildi
- Yaşlanmayı durdurmak mümkün mü? - 11 Haziran 2026
- Kalbi koruyan 5 süper besin! - 9 Haziran 2026
- Pankreas Kanserinde Umut Veren Gelişme! - 6 Haziran 2026
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca denetlenen 662 kozmetik üründen 171’i teknik düzenlemeye aykırı, 11’si güvensiz bulundu, bu ürünler için toplam 495 bin 258 TL para cezası kesildi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından geçen yılın Ekim, Kasım ve Aralık aylarında kozmetik ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edilerek, bu ürünlere 495 bin 258 lira para cezası verildi.
Başkanlıkça 662 ürün denetlenirken, teknik düzenlemeye uygun 171 ürün belirlendi. Denetlenen 662 kozmetik üründen teknik düzenlemeye aykırı 480 ürün tespit edilirken, 11 ürün de güvensiz bulundu.
Teknik düzenlemeye aykırılık gerekçesi ile 435 bin 258 lira para cezası uygulandı. Ayrıca 60 bin lira da diğer cezalar kesildi.
Ayrıca, Mahkemeler/Savcılıklar, Emniyet/kolluk kuvvetleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ulaşan ve incelemeler neticesinde sahte/kaçak/taklit olduğu belirlenen 3 bin 560 adet ürün 5324 sayılı Kozmetik Kanunu uyarınca güvensiz ürün kapsamına alındı.
Mahkemeler/Savcılıklar tarafından Kuruma ulaşan karar neticesinde de; üreticisi belli olan ürünler hakkında “Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunmaksızın kozmetik ürün (parfüm) üretmekten ibaret eyleminin 5324 sayılı Kozmetik Kanununun 4/1.a maddesine temas ettiği, bu eylemin 20.000 TL idari para cezasını gerektirdiği” gerekçesine istinaden idari para cezası (1378 adet ürün için 20.000 TL ve 2 bin 20 adet ürün için 20.000 TL olmak üzere) ve imha işlemi uygulandı.
Güvensiz bulunan ürün listesi için tıklayın