
Ritim bozukluğu olanlar ”kahveyi tamamen” bırakmalı mı?
- Hamilelikte kansızlık riskini neler artırır? - 15 Mart 2025
- Boyun fıtığı, ”boyun ağrısıyla” mı belirti verir? - 15 Mart 2025
- Ameliyat sonrası gözde tekrar katarakt oluşur mu? - 14 Mart 2025
Ülkemizde her 100 kişiden yaklaşık 5’inde ritim bozukluğu var. Diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalığı gibi pek çok neden, kalp ritim bozukluğuna yol açıyor. Bu nedenlerden biri de fazla kafein kullanımı.
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nur Kamer Kaya İnalkaç, kalp ritim bozukluğu sorunu olanlara uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Pek çok nedeni var…
Kalp damar hastalığı olan kişilerde daha fazla oranda kalp ritim bozukluğu görülüyor. Kalp hastalığı için herhangi bir risk faktörü varsa, bazı durumlarda ritim bozukluğu doğrudan tetiklenebiliyor.
Ritim bozukluğunun en yaygın sebeplerinin başında ise diyabet, hipertansiyon, fazla alkol ve kafein kullanımı, viral hastalıklar, grip, Covid-19 enfeksiyonu, genetik etkenler, uyku apnesi, sigara, kalp damar hastalığı veya geçirilmiş kalp krizi, yapısal kalp hastalığı, hipertiroidi ve obezite geliyor. Altta yatan neden kalp veya diyabet gibi sistemik hastalıksa, bu durumda felç veya ani ölüm riski yükseliyor.
Kahve tamamen kesilmeli mi?
Ritim bozukluğunda hastalar, ilk olarak hipertansiyon veya diyabet tanısı varsa bunların tedavisine harfiyen uymaları gerekiyor. Zira, dengesiz seyreden kan şekeri ve tansiyon durumunda kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve beraberinde kalpte ritim bozukluğu riski artıyor.
Fazla kafeinin de aritmiyi tetikliyor. Kahvenin tamamen kesilmesi gerektiği toplumda doğru bilinen yanlışlardandır. Günde 2-3 bardak kahve içmenin ritim bozukluğuyla ilişkisi saptanamamıştır. Ancak kalpte ritim bozukluğu veya kalp damar hastalığı olan hastalarda kafeinin fazlası ritim bozukluğunu tetikleyebilmektedir.
Enerji içeceği, sigara, elektronik sigara ve fazla alkol kullanımından da mutlaka kaçınılmalıdır. Alkolü azaltmakla ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği de önlenebilmektedir.