Koah hastalarına, aşı uyarısı…
- Kimler suda doğum yapabilir ya da yapamaz? - 13 Aralık 2024
- Dişler tamamen ”beyazlatılabilir mi?”… - 13 Aralık 2024
- Miyomlar kansere dönüşür mü? - 12 Aralık 2024
Ülkemizde ve tüm dünyada oldukça yaygın görülen Koah hastalığının, tanı ve tedavi kılavuzunda değişiklikler yapıldı. Bu güncel rehberle aşılama programında da değişikliğe gidildi. Uzmanlar, tanı almış her hastanın bu aşıları yaptırmasının çok önemli olduğunu belirtiyor.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, ülkemizde ve tüm dünyada oldukça yaygın görülen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) 2024 GOLD Kılavuzunda hem tanı, hem de tedavisiyle ilgili değişiklikler bulunduğunu bildirdi.
Aşılama programında da değişiklik yapıldı
Bu güncel rehberle aşılama programında da değişikliğe gidildi. Değişikliklerden birisi Tdap (Tetanoz-Difteri- Boğmaca) ve Zona aşısı uygulamasıdır ki ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Hastalar daha önce bu aşıları yaptırmadıysa ya da yaptırdığından emin değilse yapılması öneriliyor çünkü özellikle boğmacanın KOAH alevlenmeleri ve zatürreye gidişi hızlandırdığını biliyoruz.
COVID aşısıyla ilgili toplumlarda direnç gelişse de da KOAH”lı hastalarda tavsiye edilen aşılar içerisinde yerini korumaktadır. KOAH’ın ilerlemesini yavaşlatmak, durdurmak ve uzamış hastane yatışlarının önüne geçmek için aşılama ve bireye uygun ilaç tedavisinin düzenlenmesinin özellikle altı çizilmektedir.
KOAH tanısı almış her hasta yaptırmalı
Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde aşılama çok önemli. KOAH tanısı almış her yaştaki hastanın bu aşıları yaptırması çok önemli. Ayrıca, astım, kronik bronşit, kalp damar hastalıkları olanlar ve diyabetli kişilerin de bu aşıları yaptırması gerekli.