Sağlıksız bağırsak iştah açıyor

Uzmanlara göre, aşırı kilo ile bağırsak mikrobiyotası arasında önemli bir ilişki var. Beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Baş’a göre,  bağırsak sağlığı bozulduğunda, bağırsaklardan salgılanan GLP-1 hormonu azalıyor. Bu durum da iştah artışına yol açıyor. Uygun probiyotik kullanımı ve sağlıklı beslenmeyle, hormon seviyesi artırılabiliyor.

İstanbul’da düzenlenen ve diyetisyenler ile eczacıların bir araya geldiği toplantıda,  kilo kontrolü ve sağlıklı mikrobiyota ilişkisi, sindirim ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotiklerin kilo kontrolündeki etkisi ele alındı.

Bağırsak sağlığı bozulunca…

Toplantıda konuşan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş,  bağırsak mikrobiyotası ve vücut ağırlığı arasındaki bağlantının kapsamlı olarak birçok çalışmada incelendiğini belirterek, şunları anlattı.

Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1), besinler bağırsaklara girdiğinde, bağırsaklarda üretilen bir hormondur.  GLP-1 hormonu kan şekeri seviyesini sabit tutmada ve düzenlemede etkili bir hormondur ve önemli bir rol oynar . Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.  Vücut ağırlığı kaybından hemen sonra meydana gelen iştahtaki azalma, kısmen GLP-1’in artmasından  kaynaklanmaktadır. Bağırsak sağlığı bozulduğunda bağırsaklardan salgılanan GLP-1 hormonu seviyesi azalmakta ve beraberinde iştah artmakta.  Bu nedenle, bağırsak sağlığı bozulmuş kişilerin vücut ağırlığı artma eğilimindedir.

Probiyotikler, tokluk hormonlarının (GLP-1) salınımını destekler

Uygun probiyotik kullanımı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları bağırsak sağlığını destekler ve GLP-1 hormonu seviyelerini yükseltir. Bu da yiyecek alımının ve iştahın azalmasını sağlar. Probiyotikler sindirim sağlığını düzenlemekte, yağ depolanmasını azaltmakta ve dışkıyla yağ atımına destek olmakta.  Yapılan çalışmalara göre,  probiyotik takviyesi, sürekli açlık ve yemek yeme isteği hisseden kişilerde ağırlık kaybını artırmakta.

Toplantıda,  DuPont Beslenme ve Sağlık Bilimi Kıdemli Bilim İnsanı Henna Maria Uusitupa da,  “Probiyotikler ve Kilo Kontrolü” alanında yapılan klinik çalışmaların verilerini paylaştı. Son yıllarda yapılan çalışmaların , sağlıklı mikrobiyotadaki bazı probiyotik suşlarının, kilo kontrolü üzerinde etkili olduğunu gösterdiğini ifade etti.

(Visited 208 times, 1 visits today)