Boyun ağrısı mı, boyun fıtığı mı?

Günlük yaşamın en sık karşılaşılan sorunlarından biridir boyun ağrıları.  Ağrılar, boyun omurlarının kötü ve yanlış kullanımından olabileceği gibi travma sonucu oluşan zedelenmeler sonrasında da görülebilir. Ancak bazı boyun ağrıları boyun fıtığına da işaret ediyor olabilir.  Peki boyun fıtığı nasıl ayırt edilir ve tedavisi nasıldır?

Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen, boyun ağrıları, boyun fıtığı, tedavi seçenekleri ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

BOYUN AĞRISI 

Bilgisayar kullanımının, iş hayatında vazgeçilmez bir öğe olması sonrası boyun ağrılarıyla artık daha sık karşılaşabiliyoruz. Boyun ağrıları, boyun omurlarının kötü ve yanlış kullanımından olabileceği gibi travma sonucu oluşan zedelenmeler sonrasında da görülebiliyor. Bazı meslek gruplarında çalışanlar (ağır işlerde çalışanlar, masa başı yoğun bilgisayar kullanımı gerektiren ofis işlerini yapan kişiler, öğretmenler, şoförler gibi) boyun ağrılarına yatkınlık gösterebiliyor. Ancak boyun ağrıları ile boyun fıtığını  karıştırmamak gerekir.

BOYUN FITIĞI NASIL AYIRT EDİLİYOR?

Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir tablodur. Boyun fıtığı sinirlere bası yapabilirken; Kollara doğru yansıyan ağrıya, sızlamaya, his kaybına ve kuvvet kaybına yol açabilir.
Nadiren boyun fıtığı, omurilik üzerinde ileri düzeyde bası yaparsa, yürüme güçlüğü ve dengesizlik de oluşabilir.
Kişi idrarını ve dışkısını tutamaz hale gelir.
Ağrı tek taraflı omuzdan başlayıp ele ve parmaklara kadar uzanır.
Bazı hastalarda ağrı sırta ve kürek kemiklerine doğru yayılabilir, parmaklarda uyuşma olabilir.
Elde kuvvetsizlik olup, hasta eline aldığı ağır cisimleri düşürebilir.
Sıcak ve soğuğu ayırt edemeyebilir.
Ağrı özellikle geceleri hastayı uyutmayacak kadar fazla olabilir.
Bu tip şikayetleri olan ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrılar yaşayan hastalar mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ 

Boyun fıtıkları çoğunlukla cerrahi tedaviye gerek kalmadan düzelebiliyor. Bu yüzden boyun fıtığından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için öncelik, cerrahi dışı seçeneklerdir. Bunlar; sürelerle dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonu tedavisi içeren uygulamalardır. Yani eğer sadece ağrı varsa; ilaç tedavisi + istirahat. Ağrı ve uyuşma varsa; fizik tedavi ve Algoloji (Ağrı tedavisi). Güç kaybı varsa, ameliyat. 

BOYUN AĞRILARINIZI AZALTMAK İÇİN 6 TAVSİYE!

 Çalışırken boynun doğal pozisyonunu bozmamaya dikkat edin. Bilgisayar kullanırken ekranınız göz hizasında, baş – boyun dik ve gövdenizle aynı hizada olmalıdır. Monitör ile göz arası mesafe ise yaklaşık 50-65 cm olmalıdır.
Klima, rüzgar gibi boynunuza doğrudan hava akımlarını engelleyin. Özellikle soğuk havalarda boynu koruyucu kıyafetler tercih etmelisiniz. Terledikten sonra yine boynunuzu mutlaka koruyun.
Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin. Yarım saatte bir pozisyon değiştirin, saat başı 5-10 dakika mola verebilirsiniz. Bu sürede boyun ve ofis egzersizleri yapın.
Sık telefon görüşmesi yapıyorsanız, kulaklık biçimindeki telefon ahizelerini tercih edin.
 Kullandığınız yastık, boyun boşluğunuzu desteklemelidir. Çok yüksek veya alçak yastık kullanmamaya dikkat edin. Özel ortopedik boyun yastığı kullanmak sizin seçiminize kalmış bir şey. Eğer fayda gördüğünüze inanıyorsanız kullanabilirsiniz.
Yolculuklarda boynu destekleyen özel yastıklar kullanmaya özen gösterin.
Boyun bölgesine yönelik verilmiş egzersizleri her gün yapmaya dikkat edin.

(Visited 108 times, 1 visits today)