Vajinismus sorununa pelvik taban rehabilitasyonu önerisi…

 Türkiye’de her 10 kadından 1’inde vajinismus sorunu görülüyor. Uzmanlar, jinekolojik açıdan tıbbi bir sorun yoksa çözüm için pelvik taban rehabilitasyonu öneriyor. 

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, vajinismus ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Vajinismusu nedir?

Vajinismusun dünyada görülme sıklığı erişkin kadınlarda yaklaşık yüzde 5-15’i iken, Türkiye’de her 10 kadından 1’inde bu probleminin olduğu bildiriliyor. Vajinismus pelvik taban (vajina çevresi kasların) kaslarının istemsiz ve kontrolsüz biçimde şiddetli kasılması nedeniyle ağrılı cinsel birleşme olması ya da hiç gerçekleşemiyor olması olarak tanımlanıyor. 

Nedenleri…

En önemli nedeni psikolojik sebepler olan vajinismus yetiştirilme tarzı, kişilik yapısı, tıbbi geçmiş gibi pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Ancak sonuç ve sorun, pelvik tabanı oluşturan kasların şiddetli ve kontrol dışı kasılmasıdır. Bu nedenle pelvik taban kaslarını ve özellikle Pubokoksigeus kasını kontrol etmek, istemli bir şekilde kasılıp gevşemesini sağlayabilmek, kontrolünü ele alabilmek vajinismus tedavisinde büyük ölçüde başarıyı beraberinde getirmektedir.

Pelvik taban rehabilitasyonu… 

Vajinismus tedavisinde temel yaklaşım sebebi ortadan kaldırmaktır. Vajinismusa neden olan durum eğer ortadan kaldırılabilen bir tıbbi kondisyon ise bu jinekologlar tarafından tedavi edilecektir. Eğer jinekoloji alanında bir ilerleme kaydedilemiyorsa genellikle pelvik taban fizyoterapisini düşünmek gerekir. Zira pelvik taban rehabilitasyonu bu konuda son derece iyi sonuçlar vermektedir. Bu konuda uzmanlaşmış olan birimler ve fizyoterapistler gerek vajinismus, gerekse disparoni (ağrılı cinsel birleşme) için bir rehabilitasyon programı hazırlayabilmektedirler.

(Visited 11 times, 1 visits today)