
Salgında insanlar neden ”evde ekmek yapma” ihtiyacı duyuyor ?
Koronavirüs nedeniyle karantinada bulunduğumuz bugünlerde yeme alışkanlıklarımız da değişti. Pek çok kişi ekmeğini bile evde kendisi yapmaya başladı. Peki ekmek sadece karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için mi yapılıyor? Uzmanlara göre ”hayır”. Fırından çıkan sıcak ekmek kokusu, sürekli tetikte olan bireye güvenli alanda olduğunu hissettiriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç, koronavirüs salgını nedeniyle evlerde geçirilen zamanın arttığını hatırlatarak, bunun yeme alışkanlıklarını değiştirip, yemek yeme davranışlarında artmaya neden olabileceğine işarete etti.
Sıcak ekmek kokusu güvenli alanda olduğunu hissettiriyor
Kaygı ve stres, duygusal açlık, motivasyon ve haz arayışı artan yemek davranışını tetikleyebilir. Yine kendini güvende hissetme ihtiyacı da yeme alışkanlıklarını değiştirebilir.Bu durumun en güzel örneğini bugünlerde hemen herkesin evinde ekmek yapmasıyla somutlaştırabiliriz. İnsanlar sadece karbonhidrat ihtiyacını karşılamıyor, diğer yandan güven ihtiyacını karşılamak istiyor. Fırından çıkan sıcak ekmek kokusu, sürekli tetikte olan bireye güvenli alanda olduğunu hissettiriyor.
Güven arayışı insanlığın ilk izlerinden itibaren hayat mücadelesinin temelidir. Bireyin ihtiyaçlarını kademeli olarak sınıflandıran Maslow (1943) ilk sıraya yiyecek, su, barınma gibi fiziksel ihtiyaçları yerleştiriyor. Ardından korunma ve güvenlik ihtiyacı geliyor.
Salgınla beraber öncelikler değişti
Kısa bir süre öncesine kadar günümüz insanları aidiyet, değer görme ve kendini gerçekleştirme gibi sonraki basamaklara geçmeye odaklıyken, salgınla beraber öncelikler değişti. İnsanlığın ortak derdi şu an için yalnızca karnını doyurmak ve güvende olmak. Kısacası en basit haliyle hayatta kalmayı başarmak.