Horlama ve uyku apnesi için ”aparey” önerisi…
- Kimler suda doğum yapabilir ya da yapamaz? - 13 Aralık 2024
- Dişler tamamen ”beyazlatılabilir mi?”… - 13 Aralık 2024
- Miyomlar kansere dönüşür mü? - 12 Aralık 2024
Toplumda çok sık görülen horlama ve uyku apnesinin teşhis ve tedavisinde, diş hekimlerinin de çok önemli rolü bulunuyor. Prof. Dr. Pınar Kursoğlu; ”Diş hekimleri olarak, horlama ve uyku apnesi sorunu olan hastalara ağız içi aparey uyguluyoruz.”
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Kursoğlu, horlama ve uyku apnesinin teşhis ve tedavisinde diş hekimlerinin çok önemli bir rol oynadığına işaret ederek, şunları söyledi:
Menopozda artıyor
Horlama ve uyku apnesi toplumda çok sık görülüyor. Daha çok erkeklerin ve kilolu kişilerin horladığı gibi yanlış bir algı var. Özellikle menopozdan sonra kadın hastalarımızda da çok fazla horlama ve uyku apnesi şikâyeti görüyoruz. Çene yapısı bu hastalıkta çok önemlidir. Alt çenesi iyi gelişmemiş çocuklarda da görülebiliyor. Boyun kısmı kilolu olan veya genetik olarak boynu kısa olan kişilerde de görülebiliyor. Biz diş hekimleri olarak hastalarımızın ağzına baktığımızda horlama ve uyku apnesi ihtimali olabileceğini ağız içi bulgularından görebiliyoruz.
Ağız için aparey uygulaması…
Uyku apnesinin teşhis ve tedavisinde diş hekimleri çok önemli bir rol oynuyor. Günümüzde tedavide çok ilerlemiş durumdayız. Diş hekimleri olarak, horlama ve uyku apnesi sorunu olan hastalara ağız içi aparey uyguluyoruz. Bu apareyler hava yolunu açmada kullanılıyor. Cihaz yardımıyla hortum takılarak gece boyunca hava uygulanan bir tedavi yöntemi. Hava yolunu açık tutmak için kullanılan bu cihazı her hasta kullanamıyor.
Uyku süresince takılıyor…
Diğer yöntemlere göre uygulaması daha pratik ve hastanın adaptasyonu da kolay oluyor. Her gece takılması gerekiyor. Alt çenenin yapısını değiştirmiyor; hastalar bundan endişe etmesinler. Uyku süresince takılıyor, gündüz kullanmaya gerek olmuyor. Hastanın diş yapısına, çenesine göre aparey hazırlıyoruz ve çene ile dili önde tuttuğumuz için hava yolu tıkanmasının önüne geçiyoruz. Bu şekilde hasta daha konforlu uyanıyor ve uyku kalitesi artıyor. En önemlisi de kandaki oksijen doğru düzeyde olduğu için hücre yaşlanması gecikmiş oluyor. Asıl uyku durumunun teyidini uyku laboratuvarlarında yapıyoruz. Gelen sonuçlar ise çok başarılı. Ağır apnesi olan hastalarımız bile hafif duruma geliyor, hatta hiç horlamıyor.