100 kişiden 30’unda hipertansiyon var

Türk Kalp Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, Türkiye’de yüksek tansiyon, obezite, sigara kullanımı, kolesterol, tuz kullanımı ve hareketsizlik gibi nedenlerle kalp  hastalığı riskinin arttığına dikkat çekerek, ”Toplumda hipertansiyon sıklığı yüzde 30 civarında. 100 kişiden 30’unda farkında olsun olmasın hipertansiyon var” dedi.

 

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven, vakfın, 44 yıldır kalp damar hastalıklarına karşı farkındalık yaratma ve koruyucu hekimlik hizmeti vermek amacıyla çalıştığını anımsattı.

Güven, ülkemizde ölümlerin yüzde 41’inin kalp hastalıklarından olduğunu ifade ederek,  sigara, hareketsiz yaşam ve obeziteden kaçınmanın önemini vurguladı.

Vakfın bu yıl ”Benim Kalbim, Senin Kalbin, Hepimizin Kalbi” sloganıyla 8-15 Nisan 2019 tarihleri arasında 31. Kalp Haftası etkinliklerini gerçekleştireceğini dile getiren Güven, ayrıca ”İyi Kalpli Ol” ödüllerinin de sahiplerine verileceğini anlattı.

Güven, bu yıl ödüllerin şehit polis Emre Bağcı’nın ölümünden sonra kalbini yeni evlenecek bir gence bağışlaması nedeniyle babası Ahmet Bağcı’ya, Almanya’dan Zonguldak’a yerleşen ve evini kütüphaneye çeviren Cevat Kenanoğlu’na ve durakta bekleyen engelli bir çocuk için güzergahını değiştirerek gideceği yere kadar götüren otobüs şoförü Yakup Sağlam’a verileceğini açıkladı.

Kenan Güven ayrıca bu yıl, İtalya Kalp Vakfı ile AB projesi gerçekleştireceklerini ve bu kapsamda Batman’da 170 okulda yaklaşık 50 bin aileye çocuk kalp sağılığı hakkında bilgilendirme gerçekleştireceklerini anlattı.

KALP SAĞLIĞINDA GÜNCEL BİLGİLER ÖNEMLİ

Türk Kalp Vakfı Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, kalp sağlığı alanında güncel bilgilerin topluma aktarılmasının önemine işaret ederek, batı dünyasında sigara içme oranlarının azalması, hareketliliğin artması ve kilo kontrolü gibi nedenlerle kalp hastalığı riskinin azalmaya başladığına işaret etti.

Prof. Dr. Fak, Türkiye’de ise yüksek tansiyon, obezite, sigara kullanımı, kolesterol, tuz kullanımı ve hareketsizlik gibi nedenlerle kalp  hastalığı riskinin arttığına vurgu yaparak, özellikle gençlerde ve çocuklarda bu riskin arttığını bunda da obezite ve hareketsizliğin en büyük etken olduğunu anlattı.

Hava kirliliğinin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu da dile getiren Prof. Dr. Fak, dizel egzosu partiküllerinin akciğer ve kalp sağlığına doğrudan etkili olduğunu söyledi.

İnsan psikolojisinin de kalp sağlığı üzerinde etkisinin bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Fak, hipertansiyona da dikkat çekti.

3 KİŞİDEN 1’İNDE HİPERTANSİYON VAR

Prof. Dr. Fak, ”Toplumda hipertansiyon sıklığı yüzde 30 civarında. 100 kişiden 30’unda farkında olsun olmasın hipertansiyon var. Yaş arttıkça hipertansiyon riski artıyor. 50 yaş civarındaki insanların yarısında, 70 yaşındaki insanların da yüzde 70’inde hipertansiyon var. Bu oranlar Batı toplumlarına göre çok daha fazla” diye konuştu.

Bunun nedeninin de fazla kilo, hareketsizlik ve tuz tüketimi olduğunu da bekirten Prof. Dr. Fak, hipertansiyonun en çok kalp, beyin ve böbrekleri vurduğunu da söyledi. Yüksek tansiyonun felce, kalp krizine ve böbrek yetmezliğine neden olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Fak, yüksek tansiyonun sinsi bir hastalık olduğunu anlattı.

GENETİK YATKINLIK

Türk Kalp Vakfı Başkan Yardımcısı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, kalp damar hastalıklarında genetik yatkınlığa işaret ederek, genetik yatkınlığın düzeltilemeyen riskler arasında yer aldığını anımsattı.

Hareketsiz yaşam tarzının toplumun büyük çoğunluğunda benimsendiğini, insanların zamanını TV ve bilgisayar karşısında geçirdiğini de anlatan Prof. Dr. Fak, ”İşine toplu taşımayla, yürüyerek veya bisikletle giden insanların kalp hastalığı riski, kalp hastalığından ölüm riski, kanserden ölüm riski yarı yarıya daha az” dedi.

Nuray Özger

(Visited 71 times, 1 visits today)