”Uykusuzluk” kalp çarpıntısı yapar mı?
- Erken ergenlikte tedavi her zaman gerekir mi? - 12 Aralık 2024
- Yenidoğanda sarılık için ”topuk altına” bakın… - 11 Aralık 2024
- Türk Kanser Derneği’nden, ücretsiz kanser tarama hizmeti - 11 Aralık 2024
Kalp atışlarının kişiyi rahatsız edecek şekilde hızlandığı veya düzensizleştiği durumlar, ‘kalp çarpıntısı’ olarak adlandırılır. Kalp çarpıntısının çoğu zaman aniden oluştuğunu ve çoğu durumda da kendiliğinden gerilediğini belirten Prof. Dr. Deniz, ”göğüs ağrısı, bayılma, şiddetli nefes darlığı, şiddetli baş dönmesi” gibi durumların eşlik etmesi halinde acil tıbbi yardım gerektiğinin altını çizdi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, kalp çarpıntısının nedenlerini anlattı.
Kalp çarpıntısı nedir?
Kalp atışlarının kişiyi rahatsız edecek şekilde hızlandığı veya düzensizleştiği durumlar basit olarak kalp çarpıntısı olarak adlandırılır. Kalp atım sayısı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı insanlarda bu sayı dakikada 80 civarıyken, bazılarında nabız sayısı 100 civarında olabilir. Fiziksel aktivitelerde ise bu sayı (spor yapmak, merdiven çıkmak gibi) 120 seviyesine çıkabilir. Genelde istirahat halinde kalp atışının dakikada 100 atımın üstüne çıktığı durumlar kalp çarpıntısı olarak ifade edilir.
Kansızlık da, uykusuzluk da tetikleyebilir
Kalp çarpıntısının pek çok farklı sebebi olabilir. Bunları kısaca;
Alfa karakter (stresli yaşam biçimi),
Aşırı fiziksel aktivite (az istirahat),
Uykusuzluk,
Kansızlık, tiroid hastalığı,
Bazı psikiyatrik rahatsızlıklar,
İlaçların yan etkileri,
Aşırı kafeinli içecek ve alkol tüketimi olarak sıralayabiliriz.
Bayılma varsa yardım çağrılmalı
Çoğu zaman kalp çarpıntısı aniden oluşur. Çarpıntı oluşunca genellikle bir panik oluşabilir ki bu çarpıntıyı daha da artırabilir. Yine de çoğu durumda çarpıntı kendiliğinden geriler. Nadir durumlarda, tedavi gerektirebilecek düzensiz kalp atışı (aritmi) gibi daha ciddi bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir. Göğüs ağrısı, bayılma, şiddetli nefes darlığı, şiddetli baş dönmesi gibi durumlar çarpıntıya eşlik ediyorsa acil tıbbi yardım gerekir.