
Prostat kanserine karşı ”işeme alışkanlıklarındaki değişimi” önemseyin…
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri. Yaş artışıyla paralel olarak artıyor. Ortalama tanı yaşı 65. Baba ve kardeşte varsa risk 5 kat artıyor. Ve bazen prostat büyümesi semptomlarıyla da kendini gösterebiliyor. Bu nedenle de uzmanlar, ”İşeme alışkanlıklarındaki değişimi önemseyin” diyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek, prostat kanserinin erken dönemde pek belirti vermediğini belirterek, şöyle dedi:
Çatallı işeme…
Prostat kanseri genellikle erken dönemde belirti vermeyebilir ancak hastalık ilerledikçe bazı semptomlar ortaya çıkabilmektedir. İdrarda kanama, sık tuvalete gitme, idrara çıkarken zorlanma, kemik ve bel ağrısı ve böbreklerde ağrı görülebilmektedir.
Bazen prostat kanseri; prostat büyümesi semptomlarıyla kendini gösterebilmektedir. Bu belirtiler ise; gece tuvalete gitme, ıkınarak idrara çıkma, idrarını tam boşaltamama hissi, çatallı işeme, idrara çıktıktan sonra tekrar tuvalete gitme isteği, ani sıkışma hissi, ara ara idrar kaçırma gibi non-spesifik semptomlar da görülebilmektedir.
Ailesinde olanlara 45 yaşından önce tarama…
Prostat kanserinde temel risk faktörleri, aile öyküsü ve etnik kökendir. Mevcut çalışmalarda, kişinin 3 veya daha fazla akrabasında kanser görülmesi ya da en az 2 akrabasında 55 yaş veya altında erken başlangıçlı kanser olması, kalıtsal geçişin göstergesidir. Bundan dolayı ailesinde prostat kanseri hikayesi olan erkeklerin 45 yaşından önce tarama yaptırması önerilmektedir.
Babasında prostat kanseri olanlarda risk 2 kat, baba ve kardeşinde olanlarda risk 5 kat, birinci derece 3 akrabasında prostat kanseri olanlarda risk 17 kat artmaktadır.