Prof. Dr. Uğur Şahin’den ‘üçüncü doz’ çağrısı
- Bahar aylarında aort yırtılması riski artıyor - 13 Nisan 2026
- Demir eksikliği mi yoksa bahar yorgunluğu mu? - 12 Nisan 2026
- Türkiye kendi kanser ilacını dünyaya kazandırmaya hazırlanıyor - 6 Nisan 2026
BioNTech’in kurucularından, bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, Covid-19 aşısında üçüncü doz çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Şahin, aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar olduğuna işaret etti.
Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’de Boston Globe Media bünyesinde kurulan sağlık haber sitesi Stat News’in düzenlediği bir etkinlikte konuştu.
Dünyanın, destekleyici üçüncü doz mRNA aşıları olmadan koronavirüs salgının kontrol altına alamayacağını ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak. Bunu da üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm”dedi.
Aşı olduktan 4-6 ay sonra antikor seviyesi azalıyor
Antikor konusuna da işaret eden Prof. Dr. Uğur Şahin, şunları dile getirdi:
“Aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar var. Şunu belirtmek gerekir ki, aşı olanların Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirdiğini söyleyemeyiz. Fakat belli bir süre sonra aşının, ağır hastalığa karşı yarattığı korumada biraz azalma, çok ufak bir azalma olmasını bekliyoruz.
Dolayısıyla üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz.”